Strona główna » Dom i ogród » Wyposażenie kuchni » Ranking noży kuchennych » Ranking noży japońskich
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2020
Strona główna » Dom i ogród » Wyposażenie kuchni » Ranking noży kuchennych » Ranking noży japońskich
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021

Ranking noży japońskich – jaki nóż japoński wybrać

Noże japońskie wyróżnia maksymalna trwałość oraz niezwykła precyzja wykonania. Wytwarzane są z twardej, wytrzymałej stali o wysokiej zawartości węgla. Są bardzo ostre. Posiadają niezwykle cienką krawędź tnącą, która nie odkształca się podczas użytkowania. Najlepsze noże japońskie to idealny wybór, zarówno dla profesjonalnych kuchmistrzów, jak i amatorów gotowania. Sprawdź ranking: noże japońskie i dowiedz się z niego jaki nóż japoński kupić.

Ranking noży japońskich – top 4 noże japońskie

Miejsce Nazwa Cena od Najlepsza oferta
1 Masahiro Nóż Japoński Mv Szefa Kuchni 210Mm (13711) 649 zł Sprawdź teraz
2 Masahiro Nóż Japoński Sankei Szefa Kuchni 180Mm Brązowy (35922) 208 zł Sprawdź teraz
3 Tescoma Nóż japoński Azza Santoku o długości ostrza 18 cm- 884532 92 zł Sprawdź teraz
4 Tojiro Damasceński Nóż Japoński Szefa Kuchni 18Cm Shipu Black (Fd1593) 797 zł Sprawdź teraz

Recenzje noży japońskich

1. Masahiro Nóż Japoński Mv Szefa Kuchni 210Mm (13711)

Masahiro Nóż Japoński Mv Szefa Kuchni 210Mm (13711)

Cena: od. 649 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To nóż, który zyskuje niemal same dobre opinie. Noże japońskie Masahiro Szefa Kuchni posiadają charakterystyczny kształt, który jest wykorzystywany do wielu zadań specjalnych w kuchni. Precyzyjne ostrze z lekkością kroi mięso, ryby, warzywa czy owoce. Masahiro to jednocześnie najczęściej polecane noże japońskie w kuchni. Wygodna rękojeść została wykonana z laminowanego drewna pakka. Posiada właściwości antybakteryjne oraz dużą odporność na wilgoć. Zapewnia komfortową pracę, a odpowiednie wyważenie nie męczy nadgarstka. Noże japońskie Masahiro charakteryzuje niezwykła trwałość. Drewniany uchwyt zabezpieczają perfekcyjnie osadzone, wypolerowane nity. Pomiędzy uchwytem i ostrzem zastosowane jest dodatkowe, metalowe wzmocnienie. Ostrze noża wykonane zostało z wysokowęglowej, nierdzewnej stali poddanej trójstopniowemu procesowi hartowania. Idealne noże japońskie są dopracowywane do perfekcji przez Masahiro, wykuwających noże już od przeszło 30 lat. Dzięki temu są to najlepsze noże japońskie o niebywałej ostrości oraz zachwycającej estetyce.

2. Masahiro Nóż Japoński Sankei Szefa Kuchni 180Mm Brązowy (35922)

Masahiro Nóż Japoński Sankei Szefa Kuchni 180Mm Brązowy (35922)

Cena: od. 208 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni. Jest niezwykle ostry i bardzo wygodny. Świetnie nadaje się do zadań specjalnych, jak i codziennych prac w kuchni. Doskonale poradzi sobie zarówno w domowym zaciszu, jak i w trudnych warunkach restauracyjnych. Do produkcji tych noży wykorzystano stal MBS-26, będąca wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Noże bardzo długo utrzymują swoją ostrość, co przekłada się na pozytywne opnie. Noże japońskie Sankei Szefa Kuchni uzyskują ponadto niespotykany poziom ostrości. Stal wykorzystana do produkcji ostrzy należy do grupy tzw. stali nierdzewnych. Nie zmienia koloru czy zapachu w kontakcie z kwaśnymi produktami. Dzięki temu utrzymanie ostrza w nienagannym stanie jest bardzo łatwe. Do pielęgnacji noża wystarcza mycie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń i wytarcie do sucha. Masahiro nóż japoński jest bardzo lekki i poręczny. Charakterystyczny kształt noża z precyzją kroi i plastruje produkty spożywcze. Tak jak wszystkie produkty Masahiro, nóż Sankei zostały wykonany z należytą starannością oraz zamiłowaniem do doskonałego wykańczania nawet najmniejszych detali.

3. Tescoma Nóż japoński Azza Santoku o długości ostrza 18 cm- 884532

Tescoma Nóż japoński Azza Santoku o długości ostrza 18 cm- 884532

Cena: od. 92 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To idealny nóż japoński do łatwego, szybkiego krojenia i siekania produktów. Został stworzony po to, aby ułatwiać przygotowanie nawet najbardziej wyrafinowanych potraw. Posiada obustronne karbowanie, które ułatwia plasterkowanie oraz zapobiega przylepianiu się produktów do ostrza. Tescoma nóż japoński Azza Santoku posiada poręczną, wytrzymałą rękojeść, którą zabezpieczają perfekcyjnie osadzone, masywne nity. Ten bardzo dobry nóż japoński został wykuty z jednego kawałka stali nierdzewnej. Dzięki wysokiej jakości stali posiada wytrzymałe i wyśmienite ostrze oraz utrzymuje tę ostrość przez bardzo długi czas.

4. Tojiro Damasceński Nóż Japoński Szefa Kuchni 18Cm Shipu Black (Fd1593)

Tojiro Damasceński Nóż Japoński Szefa Kuchni 18Cm Shipu Black (Fd1593)

Cena: od. 797 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To wszechstronny, perfekcyjny nóż kuchenny. Jest doskonałym wyborem na rozpoczęcie przygody z japońskimi nożami kuchennymi. Dzięki specjalnej rękojeści w kształcie litery D, można go trzymać na wiele różnych sposobów. Świetnie radzi sobie z krojeniem, cięciem i szatkowaniem rozmaitych produktów. Polecany nóż japoński przeznaczony jest do krojenia mięsa, ryb, warzyw i owoców. Rękojeść została wykonana z hartowanego drewna kasztanowego, wzmocnionego pierścieniem z żywicy. Charakteryzuje się wysoką odpornością na wilgoć i przebarwienia. Tojiro Damasceński nóż japoński Szefa Kuchni jest niezwykle ostry. Ostrze wykonano z wysokiej klasy 63 warstw damasceńskiej stali. Takie rozwiązanie umożliwia precyzyjne cięcie, pozwala porcjować idealnie równe kawałki oraz zwiększa żywotność noża i jego odporność na korozję.

Poradnik zakupowy noża japońskiego

Nóż japoński czy europejski?

Noże europejskie wykuwane są z innych typów stali, dlatego też są stosunkowo tańsze od noży japońskich. Sama dystrybucja noży europejskich jest prostsza i mniej kosztowna. Choć noże europejskie są stosunkowo tanie, noże japońskie są dużo lepszą inwestycją. Powstają one z wysokogatunkowej stali, są lekkie i bardzo precyzyjne. Dobre noże japońskie są fabrycznie ostrzone pod mniejszym kątem, co ułatwia krojenie surowych składników na bardzo małe, równe, nawet cienkie jak papier kawałki.

Japońskie noże kuchenne – co warto o nich wiedzieć?

Dobre noże japońskie to produkty z najwyższej półki. Na tle innych noży wyróżniają się zadziwiającą wytrzymałością i niezwykłą ostrością. Potrafią zmienić amatorów kuchni w prawdziwych restauracyjnych mistrzów. Noże japońskie mają szeroki zakres zastosowania, radzą sobie wybornie nie tylko z przygotowywaniem sushi. Pozwalają na perfekcyjne filetowanie ryb, krojenie mięsa, szybkie i równe plastrowaniu warzyw i owoców.
Rodzaje japońskich noży:

  • nóż Santoku – uniwersalny nóż japoński, umożliwiający przygotowanie wielu potraw. Jego szerokie i długie ostrze jest wygodne zarówno do krojenia, jak i siekania
  • nóż Usuba – przeznaczony jest głownie do precyzyjnego krojenia warzyw i owoców. Swoją budową przypomina tasak
  • nóż Gyuto – jest nożem uniwersalnym, posiada lekko łukowaty kształt
  • Nóż Yanagiba – posiada długie, stosunkowo sztywne i wąskie ostrze; używany jest do plastrowania (dowolnej grubości) oraz do porcjowania i filetowania mięsa
  • Nóż Nakiri – wyglądem przypomina tradycyjny tasak, natomiast jego ostrze jest bardzo cienkie i ostre. Doskonale kroi w plastry warzywa i owoce, a także perfekcyjnie szatkuje zioła
  • Nóż Takohiki – przeznaczony jest przede wszystkim do krojenia ryb i ośmiornic. Ma długie, wąskie ostrze
  • Nóż Kiritsuke – używanie tego noża wymaga opanowania pewnych umiejętności. Przeznaczony jest głównie do oprawiania ryb, zdejmowania skór oraz przygotowywania potraw z bardzo delikatnych składników
  • Nóż Deba – jeden z najbardziej masywnych i najcięższych noży japońskich. Najczęściej jest używany do krojenia warzyw na cienkie plasterki, oprawiania drobiu, odcinania rybich ogonów lub głów, przecinania ich kręgosłupów, oddzielania chrząstek
  • Nóż Bunka – nadaje się świetnie do przygotowywania ryb oraz różnego rodzaju mięsa
  • Nóż Sujihiki – jest bardzo łatwy w ostrzeniu, dobrze kroi i porcjuje mięsa oraz wędliny
  • Nóż Oroshi – ze względu na swoją budowę, doskonale nadaje się do oprawiania dużych ryb
  • Jaki nóż japoński wybrać?

    Dla kuchennych amatorów na początek najlepszym wyborem będą na pewno noże uniwersalne, które nie wymagają opanowania żadnych szczególnych umiejętności. Swoją przygodę z nożami japońskimi można zacząć od noży szefa kuchni, np. Gyuto. Są one bardzo wszechstronne i łatwo nimi operować. Są zaprojektowane tak, aby dobrze wykonywać większość kuchennych zadań. Dla profesjonalisty czy mistrza kuchni nóż powinien być dobrany pod kątem produktów, które najczęściej będzie kroić. Idealne noże japońskie potrafią wytrwać całymi latami, ich zakup staje się wówczas inwestycją i rozsądnym wyborem.

    Pielęgnacja – ostrzenie, mycie, przechowywanie

    Dobrych noży japońskich używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Nie powinny być wykorzystywane do krojenia innych produktów, niż tych do których są przeznaczone. Jeżeli nóż jest dedykowany do owoców, nie kroimy nim twardego chleba. Chleb może tępić ostrza, a jego twarda skórka może powodować wyszczerbienia. Oprócz tego japońskie noże kuchenne nie służą do krojenia kości, mrożonek i innych bardzo twardych produktów. Nie należy używać ich do podważania, czy w zastępstwie śrubokręta. Takie działania mogą również poszczerbić nóż. Noże których nie trzeba ostrzyć, nie istnieją. Nawet najlepsze noże japońskie wymagają ostrzenia. Ostrzy się je wyłącznie na stworzonych do tego celu kamieniach. Aby noże zachowywały swoją ostrość maksymalnie długo, nie należy ich myć w zmywarce. Zalecane jest mycie ręczne i przechowywanie w suchym miejscu, np. w bloku, albo na magnetycznej listwie. Każdy nóż po umyciu należy wytrzeć do sucha. Noży nie należy przed myciem namaczać, zwłaszcza w roztworach substancji agresywnych chemicznie

    Autor rankingu:
    Aleksandra Grocholska
    Autor rankingu:
    Aleksandra Grocholska Kategoria: Wyposażenie kuchni ola.gr@najlepszy-ranking.pl
5 Średnia ocena 5 8765 głosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *