Jakie zalety daje próżniowe pakowanie żywności?
Żywność dla każdego z nas jest bardzo ważnym elementem naszej codzienności. Powinniśmy się starać o to, aby jak najdłużej zachować się świeżość dlatego też kupujemy do naszych domów lodówki, w których przechowujemy żywność. Im dłużej żywność zachowuje swoją świeżość, tym lepiej praktycznie dla nas, ponieważ możemy na tym zaoszczędzić. Kolejnym elementem jest też to, że nie marnujemy żywności co dziś przecież stanowi ogromny problem. Lodówka nie zawsze rozwiązuje problem, gdyż nie wszystkie produkty spożywcze długo zachowują swoją świeżość gdy są przetrzymywane w lodówce. Możemy jednak przedłużyć trwałość naszych produktów za pomocą innej metody niż tradycyjne lodówka, chociaż będzie ona również tutaj potrzebna. Taką możliwością jest próżniowe pakowanie żywności, który powinno dzisiaj być wykorzystywane praktycznie w każdym domu. Jakie zalety, a jakie wady posiada ta forma pakowania żywności postaramy się przedstawić w poniższym artykule.
Pakowarka próżniowa, jak działa i czy warto w nią zainwestować?
Wielu z nas chce utrzymać trwałość produktów spożywczych w jak najdłuższym terminie. Zastanawiamy się czasami jak to zrobić, ale rozwiązanie jest tak naprawdę na wyciągnięcie ręki. Możemy przecież w tym zakresie wykorzystać pakowanie hermetyczne i do tego świetnie nadaje się pakowarka próżniowa, którą możemy zakupić nawet nie wychodząc z domu. Takie rozwiązanie jest zatem na wyciągnięcie ręki, bez konieczności angażowania innych osób w to przedsięwzięcie. Ale zanim zakupimy pakowarkę próżniową powinniśmy wiedzieć, jak ona właściwie funkcjonuje i czym taka pakowarka jest. Choć pewnie mamy już jakiś obraz tego urządzenia i potrafimy wydrukować, jak jest jej zadanie i jaka jest prawdopodobnie praca takim urządzeniem to warto mimo wszystko zapoznać się z jej instrukcją lub ewentualnymi informacjami, który możemy zaciągnąć chociażby z tego artykułu.
Pakowarka próżniowa to tak naprawdę praktyczne urządzenie za pomocą którego możemy o bardzo długi czas wydłużyć przydatność dowolnych produktów do spożycia. Lista tych produktów jest naprawdę długa a takim elementem, który ma na to szczególny wpływ jest możliwość wypompowania całego powietrza z opakowania, w którym żywność będzie przetrzymywana. Tak próżniowo zapakowaną żywność możemy przechować w lodówce, ale także w zamrażarce. Podstawą działania pakowarki próżniowej jest zatrzymanie utleniania i wyeliminowanie rozwoju bakterii tlenowych, które odpowiadają właściwie za proces gnilny produktów i skutkują ich szybszym psuciem się, a w rezultacie koniecznością wyrzucenia ich do kosza.
W tej sytuacji odpowiedź na pytanie, czy warto w takim opakowaniu próżniową zainwestować się raczej twierdząca. Możemy tutaj pakować praktycznie każdą żywność i da nam to pewność, że na dłuższy czas zachowa ona swoją świeżość. Warzywa, owoce i mięso, oraz produkty które sami przygotowaliśmy mogą być pakowane właśnie za pomocą pakowarki próżniowej.
Zalety korzystania z pakowarki próżniowej
Próżniowa konserwacja żywności jest bardzo dobra, jeśli mamy je faktycznie dużo, a zakupy robimy bardzo rzadko. Zdarza się przecież tak, że do sklepu mamy kilkadziesiąt kilometrów i zakupy robimy średnio raz na tydzień albo na dwa tygodnie. W tej sytuacji świetnym rozwiązaniem będzie, Jeśli nasza żywność będzie zachowywała swoją świeżość przez dłuższy czas. Tutaj doskonałym rozwiązaniem będzie zamykanie próżniowe, dzięki któremu będziemy mogli na dłużej zachować świeżość produktów.
Próżniowe pakowanie w żaden sposób też nie wpływa na smak, aromat czy konsystencję produktów, dlatego w sposób szczególny się sprawdza i może nam przynieść ci wiele korzyści. Żywność zapakowana w sposób próżniowy zachowuje swoje wartości odżywcze, dlatego nie musimy tutaj używać żadnych dodatkowych środków konserwujących. Próżniowo możemy pakować produkty surowe, półprodukty i produkty gotowane, czyli teoretycznie już gotowe dania. Jest to zatem niesamowite, jeśli chcemy po tygodniu na przykład sięgnąć sobie po gotowy już obiad. Zachowanie żywności w świeżości przez dłuższy czas pozwoli nam zaoszczędzić środki finansowe.
Hermetyczne pakowanie żywności to tak naprawdę zadanie, który możemy wykorzystać bardzo szybki sposób, nie potrzebujemy tutaj dużej ilości czasu. Zaletą próżniowego przechowywania żywności jest również to, że pakowane w ten sposób produkty nie tracą wody. Jeśli zatem chcemy udoskonalić przechowywanie żywności w swoim domu to zdecydowanie powinniśmy skorzystać z pakowarki próżniowej. Zalety próżniowego przechowywania żywności odczujemy bardzo szybko i sami przekonamy się, że błędem było to, już nie skorzystaliśmy z tej opcji zdecydowanie wcześniej.
Wady pakowania próżniowego
Tak jak wszystko w przyrodzie, również i pakowanie próżniowe będzie miało swoje wady. Powyżej napisaliśmy o zaletach i jak najbardziej warto na nich się oprzeć i skorzystaj z opcji pakowania próżniowego ale taką podstawową wadą jest to, że poniesiemy tutaj pewne koszty eksploatacji. Hermetyczne pakowanie żywności wymaga zakupu specjalnego urządzenia, a co za tym idzie będziemy musieli również regularnie zakupywać worki, w których ta żywność będzie przechowywana. I ceny są oczywiście różnorodne, ale to zawsze będzie jakiś koszt, dlatego zaoszczędzimy na żywności ale będzie to się wiązało również z poniesionymi kosztami podczas korzystania z pakowarki próżniowej. Jeśli jednak bardziej cenimy sobie możliwość dłuższej żywotności produktów, które przechowujemy w lodówce lub też produktów, które mamy w spiżarni to zdecydowanie koszt poniesiony z zakupu urządzenia i worków nie będzie nam w tym przeszkadzał.
Jak długo można przechowywać żywność próżniowo?
Zanim podejmiemy decyzję o zakupie pakowarki próżniowej, warto sobie uświadomić, jak długo można przechowywać żywność w hermetycznym opakowaniu. Zatem trwałość produktu jakim jest wołowina, która będzie przechowywana w lodówce będzie wynosiła około trzech dni. Po próżniowym pakowaniu termin ten będzie sięgał nawet 8 dni. Świeże owoce, zazwyczaj w lodówce wytrzymają 7 dni i już zaczną się marszczyć, natomiast w opakowaniu próżniowym mogą wytrzymać w lodówce nawet do 25 dni. Świetnym przykładem na wartość pakowania próżniowego jest zupa, którą w normalnych warunkach powinniśmy w lodówce przetrzymywać około trzech dni, natomiast po pakowaniu próżniowym może ona wytrzymać nawet do 12 dni. Jak widać z powyższych przykładów, trwałość produktów zapakowanych próżniowo będzie zdecydowanie dłuższa, niż przechowywanie ich w normalnych warunkach. Zatem czas przechowywania możemy zaliczyć jako zalety próżniowego przechowywania żywności, dzięki czemu przez dłuższy czas możemy po nie sięgnąć.
Rodzaje pakowarek próżniowych
Pakowarki próżniowe mają dzisiaj duże zainteresowanie i na rynku możemy spotkać dwa najpopularniejsze rodzaje takich urządzeń. Będą to pakowarki listwowe i pakowarki komorowe. Ich nazwa nie jest przypadkowa, gdyż różnią się one tak naprawdę sposobem działania, ale także wydajnością i gabarytami. Jak sama nazwa wskazuje, pakowarka listwowa to raczej niewielkie urządzenie, bardzo kompaktowe, które możemy kupić za zdecydowanie niższe pieniądze. Pakowarkę listwową możemy zakupić do swojego domu, ale także do niewielkiego lokalu gastronomicznego. Pakowarka próżniowa komorowa to urządzenie, które stosuje się w większych zakładach i restauracjach. Jest ona zdecydowanie bardziej wydajna i ma wbudowaną pompę próżniową, a także jest tam dostępna komora, w której umieszcza się worek z żywnością. Do warunków domowych zdecydowanie pasuje pakowarka listwowa.
Worki do pakowania hermetycznego
Podstawowym elementem do pakowania hermetycznego są worki które musimy wykorzystać w tym celu. Na rynku znajdziemy wiele ofert, ale warto sięgnąć po worki moletowane, który mają specjalną strukturę i zwykle są w kształcie siatki lub plastrów miodu. Worki to umożliwiają stworzenie próżni wewnątrz worka. Drugim rodzajem worków są worki gładkie i takie worki warto wykorzystać do pakowania serów, ryb, wędlin i mięsa, a także niektórych warzyw. Worki termokurczliwe są przydatne szczególnie w przetwórstwie mięsnym i sprawiają one kurczliwość produktu, dzięki czemu jest on zapakowany sposób wręcz doskonały. Dostępne są również worki próżniowe do płynów, które możemy wykorzystać właśnie do przechowywania płynnej żywności.