Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking sosów sojowych
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2020
Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking sosów sojowych
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021




Ranking sosów sojowych

Dobry sos sojowy to taki, który ma odpowiednią konsystencję znakomity smak i bardzo dobry skład. Powinien również dobrze smakować z daniami azjatyckimi i dodawać im niesamowitego smaku i aromatu. Top sos sojowy podniesie walory smakowe każdej potrawy. Sprawi, że jej smak będzie niesamowity i nie do podrobienia.

 

Warto jednak poznać różne wersje, aby znaleźć najlepszy produkt dla siebie. Różnią się one między sobą dodatkami takimi jak np. algi morskie oraz wielkością. W zależności od własnych potrzeb warto wybrać artykuł, który zrobi na naszych kubkach smakowych największe wrażenie. Nasz ranking sos sojowy pozwoli wyłonić najlepsze produkty na rynku!

Ranking najlepszych sosów sojowych w 2022 / 2023 roku

Miejsce Nazwa Cena od Najlepsza oferta
1 Lima Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy Bio 250Ml 27 zł Sprawdź teraz
2 Arche Sos Sojowy Bezrybny Z Algami Morskimi Bio 155 Ml 19 zł Sprawdź teraz
3 Kikkoman Sos Sojowy Klasyczny Oryginał 1L 27 zł Sprawdź teraz
4 Lima Sos sojowy słodki TERIYAKI BIO 250ml 17 zł Sprawdź teraz
5 Kikkoman Sos Sojowy 1L Glutenfree 31 zł Sprawdź teraz
6 KIKKOMAN 1l Sos sojowy 32 zł Sprawdź teraz
7 Kikkoman sos sojowy 150ml 13 zł Sprawdź teraz
8 Kikkoman Sos sojowy mniej słony Kikkoman 1000 ml 31 zł Sprawdź teraz
9 Yamasa Sos sojowy YAMASA 1L 28 zł Sprawdź teraz

Opis najlepszych sosów sojowych w 2022 / 2023 roku

1. Lima Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy Bio 250Ml

Lima Sos Sojowy Tamari 50% Mniej Soli Bezglutenowy Bio 250Ml

Cena: od. 27 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Na forum sos sojowy marki Lima uważany jest za jeden z najlepszych na rynku. Wyróżnia go z pewnością duże opakowanie oraz świetny skład i wyjątkowy smak. Producent zadbał nie tylko o bio produkty, które wchodzą w skład tego oryginalnego w smaku sosu, ale również o mniejszą ilość soli w jednym opakowaniu.

 

Produkt składa się w zasadzie z czterech składników, co sprawia, że jest bardzo zbliżony składem do oryginału wywodzącego się z Japonii. Do tego nie zawiera glutenu, co ważne, zwłaszcza dla osób, które mają na niego uczulenie. Sos został wyprodukowany z wyselekcjonowanych odmian soi, które pochodzą z ekologicznych upraw. Produkt ma wszystkie niezbędne atesty, które potwierdzają ten fakt. Ten atrybut kuchni azjatyckiej znakomicie sprawdzi się do duszonych mięs, warzyw przygotowywanych na patelni, sushi, ryżu, a nawet makarony czy zupy.

 

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • wartość energetyczna 340 kJ / 81 kcal
  • tłuszcz 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • węglowodany 4,1 g
  • w tym cukry 0 g
  • białko 7,5 g
  • sól 6,7 g

Sos sojowy marki Lima składa się z wody, nasion soi z BIO produkcji, sól morska 6,7%, alkohol, regulator kwasowości (kwas mlekowy, ocet ryżowy, Aspergillus oryzae). Produkt został wyprodukowany w Japonii. Możesz być zatem pewny, że będzie miał naprawdę wyjątkowy smak.

 

2. Arche Sos Sojowy Bezrybny Z Algami Morskimi Bio 155 Ml

Arche Sos Sojowy Bezrybny Z Algami Morskimi Bio 155 Ml

Cena: od. 19 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Ten polecany sos sojowy marki Arche to strzał w dziesiątkę dla fanów niesamowitym smaków. Sos sojowy sam w sobie ma wyjątkowy aromat, jednak ten, który został wzbogacony o algi morskie, z pewnością zupełnie Cię zaskoczy. Produkt klasyfikowany jest jako BIO, co sprawia, że można go bez stresu wykorzystać.

 

Do tego jest to produkt bezrybny, co nie jest takie oczywiste w przypadku sosów sojowych. Mimo to sprawdza się on znakomicie do różnych potraw kuchni japońskiej, takich jak sushi, wszelakie makarony, zupy, duszone mięso czy warzywa. W kuchni azjatyckiej jest on z pewnością nieodzownym elementem. Często zastępuje różne przyprawy, ponieważ sam w sobie jest niesamowicie aromatyczny i słony. Co ciekawe możesz go także dodać do potraw wietnamskich, indyjskich i koreańskich.

 

 

Składniki:

  • Woda,
  • tamari* (15%)
  • sos sojowy*: woda, soja* (42%), sól, alkohol*,
  • syrop ryżowy *,
  • suszone algi morskie*,
  • (Himanthalia elongata),
  • sól morska, ocet jabłkowy*

*certyfikowany składnik ekologiczny.

 

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna 222 kJ / 52,3 kcal
  • Tłuszcz <0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
  • Węglowodany 12 g w tym cukry 11g Białko 1,5 g Sól 4,8 g

Produkt można dodać do potrawy na ostatnim etapie gotowania, a także przygotować zalewę czy marynatę. Wspaniale sprawdza się także do nacierania różnych potraw.

 

3. Kikkoman Sos Sojowy Klasyczny Oryginał 1L

Kikkoman Sos Sojowy Klasyczny Oryginał 1L

Cena: od. 27 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Najlepszy sos sojowy, czyli ten od marki Kikkoman to prawdziwy klasyk. Ma niesamowity aromat i wyjątkowy smak, który sprawi, że nie będziesz mógł się bez niego obyć. Warto wspomnieć, że produkt ma bardzo prosty skład, co wpływa oczywiście na jego aksamitny smak, który ściśle kojarzy się z kuchnią azjatycką. Do tego świetnie komponuje się z makaronami, mięsem, rybami, ryżem, glonami, a nawet zupami. Bardzo szybko stanie się nieodzownym produktem w Twojej kuchni. Warto wspomnieć, że można go bez problemu połączyć z różnymi innymi daniami, należy mieć tylko na uwadze, że jest to wyjątkowo słony sos, który przy dużej ilości może zdominować smak potrawy. Warto zatem używać go z umiarem. Do tego doskonale zda egzamin w przypadku sushi, zarówno tego klasycznego, jak i wegańskiego. Jego formuła jest aksamitna w odbiorze i bardzo smaczna, nawet dla młodszych dzieci.

 

 

Składniki:

  • woda
  • ziarno soi
  • pszenica
  • sól

 

Wartości odżywcze produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna: 325 kJ/77 kcal
  • Tłuszcz: 0.0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone:        0.0 g
  • Węglowodany: 3.2 g
  • w tym cukry: 0.6 g
  • Białko: 10.0 g
  • Sól: 16.9 g

 

4. Lima Sos sojowy słodki TERIYAKI BIO 250ml

Lima Sos sojowy słodki TERIYAKI BIO 250ml

Cena: od. 17 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Jeśli zależy Ci na niesamowitym sosie, z pewnością produkt od marki Lima przypadnie Ci do gustu. Ten sos sojowy w wersji słodkiej, czyli Teriyaki, pokochali nie tylko mieszkańcy Azji, ale również Europejczycy. Nic dziwnego, jego aromat jest wręcz nie do podrobienia. Świetnie smakuje z mięsem, ale również z warzywami, najlepiej tymi duszonymi. Warto także dodawać go do samego makaronu. Coraz częściej można go spotkać także jako dodatek do sushi.

 

 

W składzie znajduje się:

  • woda, syrop ryżowy*,
  • tamari* (woda, soja*, sól morska, alkohol, A.oryzae),
  • przyprawa Mirin* (ryż*, woda, A.oryzae),
  • skrobia kukurydziana*,
  • ocet ryżowy*,
  • sól morska,
  • czosnek*,
  • cebula*,
  • imbir* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

  • Wartość energetyczna – 665 kJ  (156 kcal)
  • Tłuszcz – 0,0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
  • Węglowodany – 36 g
  • w tym cukry – 11,0 g
  • Białko – 3,0 g
  • Sól – 4,10 g

 

5. Kikkoman Sos Sojowy 1L Glutenfree

Kikkoman Sos Sojowy 1L Glutenfree

Cena: od. 31 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Sos sojowy dobry skład to absolutna podstawa dla każdego, kto stawia na dobrej jakości rozwiązania oraz zdrową kuchnię. Produkt tej maki, czyli Kikkoman to świetna propozycja dla fanów azjatyckich, bardzo charakterystycznych smaków. Został on przygotowany zgodnie z tradycyjnymi recepturami, dlatego jego aromat oraz smak jest absolutnie niepowtarzalny.

 

Od wieków był używany i udoskonalany w Japonii. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Jest to oczywiście produkt bezglutenowy, który bez przeszkód można podawać nawet osobom uczulonym. Do tego jest wolny od GMO, a także posiada certyfikat koszerności. Będzie zatem idealnym rozwiązaniem dla wszystkich.

 

6. KIKKOMAN 1l Sos sojowy

KIKKOMAN 1l Sos sojowy

Cena: od. 32 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Ten tani sos sojowy to znakomite rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie niesamowitą jakość i wyjątkowy smak. Produkt został wykonany według tradycyjnych metod, które od lat cenione są w całej Azji. Można dzięki niemu w wyjątkowy sposób wzbogacić smak różnych potraw, zarówno podczas gotowania, jak i już na talerzu. Świetnie sprawdza się do mięsa, warzyw, makaronów, ryżu, zup i oczywiście do sushi. Można w nim także udusić mięso, usmażyć różne produkty spożywcze, a nawet ugotować ryż, który od razu nabierze niesamowitego smaku.

 

Ten sos powstał w absolutnie wyjątkowy sposób w procesie warzenia. Do jego produkcji wykorzystano jedynie cztery składniki, które dodatkowo pochodzą ze sprawdzonych upraw. W jego składzie znajduje się woda, ziarna soi, pszenica i sól. Proces warzenia sprawia, że smak osiąga słony, bardzo intensywny i orientalny smak, a także ciemnobursztynowy, głęboki kolor i nietuzinkowy aromat. Warto wspomnieć, że ten produkt charakteryzuje się ponadprzeciętną jakością, którą zawdzięcza znajomości kuchni japońskiej. Producent tworzy sosy sojowe z zamiłowaniem i pasją co czuć w każdy kęsie.

 

7. Kikkoman sos sojowy 150ml

Kikkoman sos sojowy 150ml

Cena: od. 13 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Sos sojowy z dobrym składem wpływa z pewnością na jego niesamowity smak. Można go wówczas bez strachu jeść na surowo, jako dodatek do sushi. Ten produkt marki Kikkoman, który ceniony jest przez entuzjastów orientalnych smaków to jeden z najlepszych produktów dostępnych na rynku europejskim. Może spokojnie konkurować z takimi legendami, jak wiekowy Yamasy, którego receptura trzymana jest w sekrecie. Mimo to producentom sosu sojowego Kikkoman udało się uchwycić te wyjątkowe aromaty i czas fermentacji.

 

Produkt ten jest uniwersalny, zatem sprawdzi się do różnych artykułów spożywczych. Ma niesamowicie intensywny słony smak, jednak nie brakuje mu nuty słodyczy, które wyczuwalna jest po chwili. Dopełnieniem całości jest umami, który jest nieodzownym elementem kuchni japońskiej. Sos sojowy po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

 

8. Kikkoman Sos sojowy mniej słony Kikkoman 1000 ml

Kikkoman Sos sojowy mniej słony Kikkoman 1000 ml

Cena: od. 31 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Idealny sos sojowy do sajgonek to taki, który poprawia smak potrawy, ale nie zmienia jej smaku. Produkt marki Kikkoman to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają mniej słone sosy. Wyprodukowany został dzięki tradycyjnej metodzie warzenia, do której nie zostały użyte żadne sztuczne konserwanty czy koncentraty.

 

Produkt ten ma niską zawartość soli, jednak to nie wpływa na jego wyjątkowy smak i kolor, jest jedynie mniej intensywny. W jednym opakowaniu o pojemności 1000 ml znajduje się aż o 43% mniej soli. Warto wspomnieć, że doskonale pasuje do różnych warzyw, ryb i mięsa. Wspaniale sprawdzi się także jako dodatek do marynaty, dressingu, czy zupy. Sos sojowy marki Kikkoman można wykorzystać jako urozmaicenie do przeróżnych przepisów.

 

 

Składniki:

  • woda,
  • soja,
  • pszenica,
  • sól,
  • ocet spirytusowy,
  • alkohol etylowy,
  • cukier.

 

W 100ml produktu:

  • energia: 450 kJ / 107 kcal
  • tłuszcz: 0g w tym kwasy nasycone: 0g
  • węglowodany: 6,9g w tym cukry: 3,9g
  • białko: 9,7g
  • sól: 9,1g

 

9. Yamasa Sos sojowy YAMASA 1L

Yamasa Sos sojowy YAMASA 1L

Cena: od. 28 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

 

Sos sojowy jaki wybrać – jeśli zastanawiasz się nad tym wyborem, z pewnością warto zwrócić uwagę na produkt marki Yamasa, który uważany jest za jeden z najlepszych na rynku. Tradycja jego wykonania ma aż 360 lat! Od tego czasu jego receptura praktycznie nie uległa zmianie. Produkt wytwarzany jest wykorzystanie sztucznych koncentratów i konserwantów. Dzięki temu bez przeszkód można go spożywać nawet na surowo. Doskonale pasuje do sushi, a także do dań ciepłych takich jak mięso, ryby, ryż, makarony, zupa, a nawet marynata.

 

Sos ten pierwszy raz został zrobiony w japońskiej miejscowości Choshi. To miejsce nie jest przypadkowe, ponieważ dzięki wilgotnemu klimatowi, który panuje w tym regionie, szybciej rozwijają się mikroorganizmy, a co za tym idzie, powstaje naturalny proces fermentacji, który jest niezbędny do wyprodukowania tego wyjątkowego sosy. Produkt odznacza się nie tylko wybitnym smakiem, ale również przejrzystym brązowym kolorem. Z pewnością będzie niemałą gratką dla fanów kuchni japońskiej, którzy wybierają najlepsze jakościowo rozwiązania z najwyższej półki.

 

 

Skład sosu sojowego:

  • woda,
  • soja,
  • pszenica,
  • sól

 

Poradnik zakupowy sosów sojowych w 2022 / 2023 roku

Jaki sos sojowy kupić?

Sos sojowy jest wyjątkowo popularny na Dalekim Wschodzie. W końcu to z tamtych regionów wywodzi się ten niesamowity i nietuzinkowy dodatek do potraw. Co ciekawe, gdy tylko pojawił się w Europie, od razu zyskał niesamowitą popularność. W Polsce pierwszy raz mieliśmy okazję zaznać tego niesamowitego aromatu przy okazji jedzenia sushi, które jeszcze niedawno było niezłym rarytasem. Może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilka lat temu nie każdy mógł pozwolić sobie na częste jedzenie tego azjatyckiego przysmaku. Wówczas wydawało się nam, że sos sojowy sprawdza się jedynie do tego dania.

Okazało się, że można go z powodzeniem dodawać także do innych, nawet ciepłych dań, które wówczas zyskują niesamowity smak i zapach. Do tego, jeśli tylko wykonasz z niego marynatę, możesz liczyć na to, że do wnętrza mięsa czy ryb wsiąknie słony smak sosu, uzupełniony o lekką nutę słodyczy. Oczywiście poza tym liczy się także barwa, najlepiej, aby było ciemnobrązowa i przejrzysta, wówczas sos uważany jest za najlepszy.

Z jakiego powodu warto jeść sos sojowy?

Oczywiście na rynku z pewnością znajdziesz wiele produktów, które są jedynie prawie doskonałymi imitacjami oryginalnego sosu sojowego. Dlatego warto wiedzieć, że te prawdziwe, mają niewiele składników, zazwyczaj ograniczają się one do 4-5. Do tego podczas produkcji nie zostały wykorzystanie sztuczne koncentraty czy konserwanty, ba! Nie ma nawet barwników. A mimo to ma słony i ciekawy smak, to jest właśnie magia kuchni japońskiej.

Warto także wspomnieć, dlaczego warto wprowadzić do swojej diety ten oryginalny sos. Zatem jest on znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych nienasyconych. Warto wspomnieć, że jest on również źródłem błonnika, pierwiastków mineralnych oraz witamin z grupy B. Najlepiej sprawdzi się zatem nie tylko w diecie dorosłych osób, ale również starszych oraz dzieci. Należy jednak wówczas wybrać wersje, które mają ograniczoną ilość soli.

Pamiętaj, że najlepsze jakościowo rozwiązania, które notabene znajdziesz w naszym rankingu, poddawane były naturalnemu procesowi fermentacji przez aż 6 miesięcy. Dzięki temu można liczyć na zdrowy, intensywny i doskonały smak sosu sojowego, który na długo zapadnie nam w smakową pamięć.

Autor rankingu:
admin
Autor rankingu:
Aleksandra Grocholska Kategoria: Delikatesy ola.gr@najlepszy-ranking.pl
5 Średnia ocena 5 8765 głosów.




Możliwość komentowania została wyłączona.