Strona główna » Blog » Sous Vide, gotowanie na miarę czasów

Sous Vide, gotowanie na miarę czasów

Gotowanie dla wielu z nas jest ogromną pasją i warto tę pasję rozwijać. Dzisiaj mamy naprawdę przeogromne możliwości w zakresie tworzenia różnego rodzaju potraw, korzystając również z różnego rodzaju narzędzi. Na rynku możemy gdzieś spotkać naprawdę świetne materiały do tego, aby gotowana żywność była zdrowa i bardzo pyszna. Jedną z takich metod jest sous vide. Gotowanie tym sposobem podbiło dziś serca profesjonalnych kucharzy i zdobywa coraz większą popularność. Również potrawy przygotowane tą metodą zdobywają każdego dnia coraz większą ilość fanów i oczywiście nic w tym dziwnego, gdyż ta metoda sprawia, że jedzenie jest naprawdę przepyszne. Gotowanie metodą sous vide zdobywa coraz większą popularność również wśród domowników, którzy chętnie spędzają czas w kuchni i chcą rozwijać swoje możliwości, ale także jeść zdrowo i gustownie. Tym zatem jest gotowanie metodą sous vide i dlaczego warto sięgnąć po ten rodzaj przyrządzania posiłków? Osoby, które poznały w ten sposób gotowania doskonale wiedzą, że jest to bardzo prosta czynność i nie wymaga naprawdę ogromnych znajomości w zakresie wiedzy kucharskiej i dużej ilości czasu. Nie wymaga ona zatem sporego zaangażowania, dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą przygotować posiłki szybko i dobrze. W poniższym artykule postaramy się wyjaśnić czym jest gotowanie metodą sous vide i wskażemy jej zalety i oczywiście też wady. Postaramy się też zachęcić was do tego, aby spróbować tejże metody gotowania we własnym domu.

Sous vide i dostępne urządzenia

Metoda sous vide jest znana już od kilkudziesięciu lat, chodź dla wielu z nas będzie to termin, który słyszymy po raz pierwszy. Została ona dzisiaj udoskonalona za pomocą urządzeń, które możemy do tej metody wykorzystać, natomiast została ona opracowana w 1970 roku przez francuskiego kucharza. Wynalazł on gotowanie w systemie próżniowym, kiedy przygotowywał gęsie wątróbki i zauważył, że rezultat takiego gotowania daje naprawdę świetne rezultaty. Zatem gotowanie metodą sous vide to nic innego, jak gotowanie próżniowe. Nie jest co to zatem nowatorska metoda, a sama technika nie wymaga specjalnej wiedzy, choć jest dość czasochłonna, gdyż gotowanie odbywa się w temperaturach niższych niż temperatura wrzenia. Gotowanie próżniowe w domu może za tym być świetnym rozwiązaniem dla osób. które cenią sobie odpowiednie wartości odżywcze, gdyż tutaj gotowane produkty nie tracą swoich wartości. Metoda ta jest też stosowana dziś w wielu restauracjach i przez wielu kucharzy, którzy cenią sobie również świetnie przygotowane posiłki. Na rynku znajdziemy dzisiaj dostępne urządzenia, które pomogą nam w takim próżniowym gotowaniu i zdecydowanie sprawdzą się, zarówno w lokalach gastronomicznych, jak również gospodarstwach domowych. Tak przygotowane i dostępne urządzenia zdecydowanie ułatwiają sprawę, dlatego nie musimy specjalnie zdobywać wiedzę w zakresie gotowania próżniowego, gdyż wszystko będziemy mieli na wyciągnięcie ręki. Warto tutaj zauważyć, że będzie tutaj potrzeba dużego zaangażowania dla metody sous vide. Czas gotowania może tutaj być dosyć długi, w zależności od posiłków, jakie chcemy wykonać. Wszystko przez temperatury, jakie są stosowane w metodzie sous vide. Temperatury gotowania wahają się od 50 do 70 stopni Celsjusza. Zatem nie jest to tradycyjne gotowanie, stąd dłuższy czas przyrządzania posiłków.

Jakie produkty możemy gotować z sous vide

Gotowanie dla wielu z nas jest codziennym zadaniem, gdyż musimy przygotować posiłki dla siebie i ewentualnie swojej rodziny. Gotowanie metodą są z winy doskonale się sprawdzi, jako element przygotowywania posiłków dla siebie i dla rodziny. Kiedy zostało ono wymyślone, stosowane było przede wszystkim do przyrządzania różnego rodzaju mięs, w tym ryb, wołowiny, cielęciny, drobiu, a także owoców morza. Dziś te produkty zostały poszerzone o inne warianty i można tą metodą gotować również jajka, warzywa i owoce, a także kasze różnego rodzaju. Każdy z tych produktów oczywiście wymaga odpowiedniego czasu gotowania, dlatego w urządzeniach będziemy mieli możliwość ustawienia temperatury i czasu, w którym dany posiłek ma powstać. Warto także pamiętać, aby produkty były odpowiednio przygotowane, pokrojone we właściwe kawałki, co pozwoli na odpowiednie ich przygotowanie.

Nie musimy się obawiać tej metody, tym bardziej, że im dłużej ją używamy, tym nabieramy większej wprawy. W dużym skrócie możemy powiedzieć, że zasada gotowania metodą sous vide jest taka, że im mamy twardszy i bardziej zbity produkt, tym temperatura jego gotowania powinna być niższa, a czas przygotowania zdecydowanie dłuższy. Sam jednak przekonamy się, jak najlepiej przygotować takie posiłki W zaciszu swojego domu.

Sous Vide

Wady i zalety gotowania metodą sous vide

Wielu z nas pewnie będzie zastanawiało się, dlaczego warto sięgnąć po ten model gotowania, skoro przyzwyczailiśmy się już do standardowych garnków, patelni i innych elementów przecinek z których na co dzień korzystamy. Otóż zaletą gotowania tą metodą jest fakt, że podczas gotowania nie poczujemy uciążliwych zapachów gotujących się produktów. Jest to metoda gotowania próżniowo, dlatego zapachy nie są uwalniane na zewnątrz. Podstawową jednak wartością ich dużą zaletą jest fakt, że produkty nie są pozbawione wartości odżywczych, większość minerałów i witamin zostaje w nich nawet w 90%. Zaletą tego gotowania są również walory smakowe i oczywiście jakość pokarmów, które w ten sposób zostaną przyrządzone. Dla osób, które lubią porządek i wręcz nie cierpią wielkiego bałaganu podczas gotowania ta metoda będzie strzałem w dziesiątkę. Niesie ona za sobą ogromne kwestie estetyczne, ponieważ takie gotowanie nie wymaga przyrządzania konkretnych dodatków, przez które robi się zazwyczaj największy bałagan w kuchni. Również produkty ugotowane w ten sposób nie tracą na swoim wyglądzie, zatem estetyka na talerzu będzie tutaj również miała ogromne znaczenie.

Takie gotowanie posiada również swoje wady, ale nie będą one nam pewnie tak bardzo przeszkadzały, jeśli sami zobaczymy jakie korzyści przyniesie nam gotowanie próżniowe. Ogromną wadą jest tutaj czas gotowania i oczywiście też zużycie prądu przez urządzenie, dzięki któremu będziemy dokonywać gotowania próżniowego. Ważnym elementem też jest pilnowanie czasu gotowania i tutaj będziemy musieli się odpowiednio skupić, przez co zawsze będziemy o tym myśleć i może nam to rozregulować dzień. Wielu urządzeń ma też wbudowany w sobie czas gotowania, zatem najlepiej wybierać takie urządzenia. Gotowanie próżniowe wymaga też konieczności posiadania woreczków do pakowania próżniowego, dlatego taką istotną wadą będzie również konieczność ich zakupywania. Warto jednak zwrócić uwagę na to że zalet takiego gotowania jest zdecydowanie więcej i myślę, że przeważą tutaj walory smakowe i estetyczne, na które każdy chyba dziś zwraca szczególną uwagę.

Czym się kierować przy zakupie cyrkulatora do gotowania

Choć gotowanie Sous Vide jest znane już przez dłuższy czas, dopiero dziś zdobywa ogromne zaufanie i coraz więcej osób sięga właśnie po to rozwiązanie. Przy tego typu ugotowaniu potrzebna na pewno jest pakowarka próżniowa, czyli urządzenie, którego będziemy musieli używać tylko do gotowania metodą sous vide. Zanim zdecydujemy się na zakup takiego urządzenia musimy wziąć kilka kwestii pod uwagę, gdyż one pomogą nam dobrać odpowiedni produkt, a tym samym spełni on nasze oczekiwania. Podstawowym elementem jest cyrkulator zanurzeniowy, w którym właśnie wkłada się gotowane produkty. Zaletą cyrkulatora jest elastyczno się uniwersalność, choć oczywiście innym elementem może być tak zwana wanna, która również jest doskonałym narzędziem do gotowania powyższą metodą. Cyrkulator jest jednak kompaktowym urządzeniem, który łatwo można schować i przechowywać w przeciwieństwie właśnie do wspomnianej wcześniej wanny sous vide, która zajmuje dość sporo miejsca przestrzeni roboczej. Czym powinniśmy się sugerować i co należy wziąć pod uwagę, gdy będziemy wybierali cyrkulator do gotowania metodą sous vide?

Przede wszystkim powinniśmy zweryfikować maksymalną pojemność do zbiornika i zakres temperatury i precyzji, jaką można w nim ustawić. Obudowa cyrkulatora powinna być chroniąca przed zalaniem, czy też zachlapaniem w trakcie gotowania. Bardzo ważne jest tutaj również zabezpieczenie przed niskim poziomem wody i dobrze będzie, jeśli urządzenie będzie miał aplikację mobilną do sterowania, co pozwoli nam zdalny sposób dokonywać określonych ustawień. Jeśli nasze urządzenie będzie wyposażone właśnie w takie elementy, możemy być przekonani, że gotowanie będzie tutaj właściwie przyjemnością.

Powinniśmy też pomyśleć o innych akcesoriach, które mogą być bardzo przydatne i zdecydowanie pomogą nam w gotowanie tą metodą. Jednym z takich elementów będzie pojemnik GN, czyli duży garnek, lub też inny zbiornik do gotowania. Koniecznym elementem są też worki do pakowarek próżniowych, ale warto również mieć w zanadrzu kulki izolacyjne, które będą zapobiegały utracie ciepła i nadmiernemu odparowywaniu. Dodatkowym instrumentem, który może nam pomóc weryfikacji gotowanych produktów jest sonda i głowa, dzięki której będziemy mogli weryfikować temperaturę wewnątrz dania. Co poza tym bardzo ważne elementy które mogą nam pomóc w zdecydowanie lepszym gotowaniu i precyzyjniejszym przygotowywaniu posiłków metodą sous vide.

Jeśli zatem chcemy jeść zdrowo, chcemy też dobrze przygotowywać posiłki to warto dziś sięgnąć po metodą gotowania, która znana już jest to od kilkudziesięciu lat. Mamy tutaj zdecydowanie więcej zalać tak jak gotowanie niż wad, które mogłyby nas zniechęcić do skorzystania z tej opcji przygotowywania posiłków. Warto też przyzwyczajać najmłodszych członków rodziny do tego, że zdrowy gotowanie jest dzisiaj podstawą dobrego funkcjonowania. Pamiętajmy przecież, że im zdrowszy będziemy mieli jelita, tym dłużej zachowamy zdrowie. Wielu lekarzy zaznaczę że jelita to nasz drugi mózg, dlatego warto gotować dobrze, smacznie i przede wszystkim zdrowo, w czym pomoże nam właśnie gotowanie metodą sous vide.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *