Sok z imbiru – przepis
Zdrowotne właściwości soku z imbiru są znane ludziom od wielu lat. Poniższy wpis przedstawi przepis na wykonanie imbirowego napoju samodzielnie w domu. Do tego celu wystarczą wymienione poniżej składniki oraz wyciskarka wolnoobrotowa.
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 20 minut
- Trudność: średni
- Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 50g kłącza świeżego imbiru
- 3 jabłka, twarde i soczyste
- pomarańcza
- 2 cytryny
- opcjonalnie zmielone ziarenka z 2 strączków kardamonu
- Umyj jabłka i imbir, a cytryny obierz ze skórki.
- Pokrój składniki na kawałki i wyciśnij z nich sok wkładając je do wyciskarki wolnoobrotowej na przemian
- Przelej do butelki i przechowuj w lodówce max. tydzień.
Przepis na sok z imbiru
Jeśli jeszcze nie posiadasz wyciskarki, koniecznie przeczytaj nasz ranking wyciskarek wolnoobrotowych, gdzie pomagamy wybrać najlepszy model dostępny na rynku.
Sok z imbiru – wiele korzyści w jednym napoju
Imbir na co dzień jest kojarzony z gorącą herbatą. Tymczasem można go śmiało umieścić w wyciskarce i przygotować z niego wartościowy sok. Takie soki też świetnie sprawdzają się, jako dodatek do tego typu napojów, choć w czystej postaci również da się wypić, a połączony z innymi składnikami, może nawet przypaść do gustu. Imbir jest bardzo dobry przede wszystkim na przeziębienie, choć działa też na odchudzanie. Poza tym korzystnie wpływa na dolegliwości trawienne. Ma właściwości rozgrzewające, dlatego popularnością cieszy się głównie w okresie zimy. Możliwość przygotowywania soku z imbiru za pomocą wyciskarki, to szansa na wypróbowanie go w nieco innej postaci. Jeśli okaże się nie smaczny, wystarczy dobrać do niego kilka dodatkowych składników.