Sok z pigwy – przepis
Sok z pigwy nie przysporzy problemów z przygotowaniem. Wystarczą wymienione poniżej składniki oraz wyciskarka wolnoobrotowa.
Podstawowe informacje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Trudność: łatwy
- Porcja: dla 4-5 osób
Składniki
- 2 kg pigwy
- listki mięty
- cynamon
- anyż gwiazdkowy
- Umyj, osusz i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki
- Wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej i wyciśnij sok
- Możesz dodać dodatki według upodobania – cynamon, miętę albo anyż gwiazdkowy
Przepis na sok z pigwy
W wyborze najlepszej wyciskarki wolnoobrotowej pomoże ranking wyciskarek wolnoobrotowych, gdzie doradzamy, na który sprzęt dostępny na rynku zwrócić uwagę.
Dlaczego powinieneś spróbować soku z pigwy?
Soki owocowe przeważnie kojarzą się z jabłkiem, pomarańczą, wiśnią i innymi najłatwiej dostępnymi owocami. Tymczasem można przygotować je również na bazie pigwy. I okazuje się nawet, że odpowiednio przygotowany napój, ma niesamowicie cenne właściwości. Pigwa zawiera witaminę A, C i B, a także sole mineralne – potas, wapń, miedź, żelazo, glin, kabalt, magnez i bor. Ma też mnóstwo innych równie cennych składników. By jednak wszystkie zostały zachowane aż do momentu konsumpcji, najlepiej na bazie pigwy przygotować sok. Należy też unikać przetwarzania jej w wysokiej temperaturze. Także warto posłużyć się wyciskarką. Sok z pigwy ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy i krwionośny. Bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn, a także pobudza apetyt. Warto więc od czasu do czasu, a przynajmniej w sezonie, przygotować sobie sok z pigwy.