Kombiwar halogenowy – co to jest i jak używać?
Gotowanie jest dzisiaj bardzo ważnym elementem naszej codzienności i każdy szuka najlepszego sposobu na to, aby uzyskać jak najsmaczniejsze potrawy. Do dyspozycji mamy dziś wiele przepisów, po które możemy sięgnąć za pośrednictwem internetu, ale także dostępne są urządzenia, pozwalające nam sięgnąć po przepisy właściwie od ręki. Od nas zależy, z jakiego narzędzia będziemy chętniej korzystali, aby nasze pokarmy były na najwyższym poziomie. Przede wszystkim chcemy, aby jedzenie było zdrowe i wystarczające dla całej rodziny. Często zmagamy się z przygotowaniem posiłków, szczególnie w sytuacji, gdy codziennie pracujemy i chcemy po pracy odpocząć. Dziś przygotowanie obiadu nie musi być wcale trudnym zadaniem i możemy przygotować posiłki bardzo szybko, dzięki czemu będziemy mogli zaoszczędzić zdecydowanie więcej czasu. Wiem że na rynku znajdziemy dzisiaj urządzenia umożliwiające pieczenie, gotowanie na parze duszenie czy też nawet smażenie. Jest ich na rynku bardzo dużo i może to powodować swego rodzaju trudności w wyborze, dlatego warto przeczytać nasz poradnik, w którym opiszemy, czym jest kombiwar i dlaczego warto z niego korzystać?. W poniższym artykule poruszymy takie tematy jak:
- Czym jest i do czego służy kombiwar?
- Z jakich elementów składa się kombiwar?
- Na jakiej zasadzie opiera się działanie kombiwaru?
- Jakie funkcje posiada kombiwar?
- Czy warto używać kombiwar w kuchni?
- Gdzie kupić kombiwar i dlaczego?
Czym jest i do czego służy kombiwar?
Ile mamy dziś narzędzi pozwalających tam gotować w kuchni, dlatego też możemy mieć problem z wyborem urządzenia, które pozwoli nam lepiej w kuchni funkcjonować. Często też sięgamy po posiłki, które zazwyczaj przygotowujemy regularnie, gdyż nie chcemy się bawić, a może bardziej angażować w kwestie gotowania, zależy nam na czasie, co też wpływa na to, że sięgamy po potrawy, które już znamy. Warto to jednak dzisiaj zmienić i z pomocą w tym zakresie przychodzi nam właśnie kombiwar halogenowy, który doskonale nadaje się do używania w kuchni, a dzięki niemu, zdecydowanie zaoszczędzimy czas. A czas jest dla każdego z nas bardzo ważnym elementem, o który musimy dziś zadbać. Czym zatem jest kombiwar halogenowy i jakie daje nam możliwości?
Pieczenie, gotowanie i grillowanie w jednym
Kombiwar to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które daje nam naprawdę wiele możliwości. Możemy w jednym urządzeniu piec, smażyć, gotować i grillować i na pewno będzie to zadanie bardzo przyjemne. Dla kogoś, kto lubi gotowanie i doskonale zna się na tym przedsięwzięciu, kombiwar będzie świetnym rozwiązaniem, aby zmienić nawyki żywieniowe i zacząć gotować zdrowiej, przyjemniej i przede wszystkim szybko. Tradycyjna forma gotowania, pieczenia, smażenia, czy też grillowania niesie ze sobą zawsze potrzebę późniejszego sprzątania bałaganu, który przy takich czynnościach powstaje w kuchni. Tutaj możemy z jednym narzędziem przygotować potrawy w różnych formach, a kombiwar na pewno pomoże nam w zapewnieniu zdecydowanie lepszego porządku, podczas przygotowania potraw. Jest to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, który pozwoli nam zastąpić dzisiaj tradycyjny piekarnik, ale także może nam też zastąpić parowar, lub frytkownicę. Jest to zatem szczególne urządzenie, gdyż mamy kilka możliwości w jednym produkcie. Przygotujemy w nim praktycznie wszystko, zatem nie musimy dziś sięgać po inne rozwiązania, tylko skorzystać z produktu, jakim jest kombiwar elektryczny. Narzędzie to jest bardzo funkcjonalne, a swoim wyglądem przypomina nam duże, żaroodporne naczynie, które w swoim składzie posiada równie dużą, masywną pokrywę. W zależności od wyposażenia, we wnętrzu kombiwaru znajdziemy grzałkę lub lampę, która wytwarza ciepło pod wpływem przepływu energii elektrycznej i to właśnie to ciepło zostaje wykorzystane do podgrzewania przygotowywanych przez nas potraw.
Kombiwar posiada naprawdę wiele zalet i możemy go wykorzystać o każdej porze roku. Doskonale nadaje się na przygotowanie posiłków grillowych, dlatego obok tradycyjnego grilla, przy spotkaniu wśród znajomych, możemy również podać produkty przygotowane przez kombiwar. Urządzenie to doskonale sprawdzi się również podczas przygotowania obiadu, gdyż możemy na nim smażyć i gotować, a wszystko to zrobimy sposób szybki i bez większego bałaganu w kuchni. Jeśli potrzebujemy szybko coś rozmrozić to również i w tym celu możemy skorzystać z tego naczynia. Bardzo korzystnym elementem jest to, że nie musimy tutaj wykorzystywać dużej ilości oleju lub wody, co pozwoli nam również oszczędzać na tych produktach, a przygotowane w ten sposób produkty będą zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Wiemy już do czego służy kombiwar, poznajemy zatem jego budowę.
Z jakich elementów składa się kombiwar?
Poniekąd już poznaliśmy, z czego składa się kombiwar, ponieważ wiem że znajduje się w nim żaroodporne naczynie i żaroodporna pokrywa, ale także potrzebne do podgrzewania posiłków grzanka, lub lampa halogenowa. Ważną rolę odgrywa tutaj żaroodporne naczynie, w którym będą znajdowały się przygotowywane produkty i to właśnie ten element należy ustawić na specjalnej podstawce, która zazwyczaj wykonana jest z metalu, ale często także z tworzywa odpornego na działanie wysokich temperatur. Do misy możemy dodać również metalowe ruszt, który możemy wykorzystać podczas grillowania lub pieczenia. Tak przygotowana misa, po kontakcie z metalową podstawką, przyjmuję do swojego wnętrza ciepło i w ten sposób powstaje posiłek. W misie żaroodpornej podgrzewane jest powietrze, które nie ma możliwości wydostania się na zewnątrz, zatem powstała tam temperatura ogrzewa w taki sam sposób wszystkie produkty znajdujące się w naczyniu. Powietrze znajdujące się w naczyniu cyrkuluje, zatem zasada działania jest podobna, jak do powietrza cyrkulującego w piekarniku z termoobiegiem. Zatem możemy stwierdzić, może specyfika działania kombiwaru nie jest wcale trudna, a dzięki dostępnemu w nim termostatowi, możemy regulować temperaturę. W kuchni możemy wykorzystać kombiwar do pieczenia, gotowania, grillowania i smażenia. Są to podstawowe elementy, pozwalający nam przygotować posiłek za pomocą tego urządzenia.
Możemy wyróżnić dwa rodzaje kombiwarów, jednym będzie kombiwar elektryczny, natomiast dostępne są również kombiwary halogenowe. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, we wnętrzu urządzenia znajdziemy grzałkę, lub lampę halogenową. Jak sama nazwa wskazuje, różnica między kombiwarem elektrycznym a halogenowym wynika właśnie z wyposażenia. Zasada działania grzałki jest dla nas prosta, natomiast halogen jest rodzajem promiennika, który wyposażony jest żarnik wolframowy, a ten natomiast wytwarza ciepło i światło. W ten sposób podgrzewane są produkty znajdujące się w naczyniu, ale możemy też zaobserwować we wnętrzu misy światło, co pozwala nam bezpiecznie doglądać i kontrolować przygotowywaną potrawę.
Na jakiej zasadzie opiera się działanie kombiwaru?
Rynek kuchenny daje nam dzisiaj wiele narzędzi pozwalających na wygodne przygotowanie posiłków. Znajdziemy wiele nowych produktów, których zadaniem jest spełniać określone funkcje i ułatwić nam określone działania w kuchni. Ale niewiele jest takich urządzeń, które mogą dać nam tak wiele jak kombiwar. W tym narzędziu możemy przygotować praktycznie wszystko, zaczynając od pieczenia mięsa, a kończąc na gotowanie warzyw. Przygotowanie takich posiłków jest wcale trudne, ponieważ wystarczy tylko umieścić produkty w misie kombiwara, posypać się ulubioną przez nas przyprawą i właściwie posiłek przygotowuje się sam. Trochę więcej kroków musimy wykonać podczas grillowania, ponieważ tutaj musimy założyć dostępną w zestawie kratkę, a właściwie metalowy ruszt. Podgrzewane powietrze zrobi tutaj swoje, a my będziemy mogli cieszyć się zdrowym jedzeniem.
Aby uzyskać potrawy dietetyczne, powinniśmy przed rozpoczęciem gotowania, pieczenia, lub smażenia pokropić umieszczone w naczyniu produkty niewielką ilością oleju lub oliwy. Chcąc ugotować coś na parze, wystarczy na dno naczynia dolać odrobinę wody, która zostanie następnie skroplona i w ten sposób doprowadzi do ugotowania się produktów. Możemy być tutaj pewni, że będzie to naprawdę atrakcyjne jedzenie, dlatego warto zastosować się do zasad, jakie znajdziemy również w instrukcji obsługi.
Świetną możliwością, jaką daje nam kombiwar, jest możliwość odświeżenia czerstwego pieczywa. Możemy w nim również usłyszeć działa i warzywa, a wszystko dzięki regulowanej temperaturze, którą swobodnie możemy ustawić. Wiem już zatem do czego służy kombiwar i jak należy go używać. Poznajmy zatem jego parametry, na które warto zwrócić uwagę podczas dokonywania zakupu takiego narzędzia.
Jakie funkcje posiada kombiwar?
Rzadko możemy dzisiaj spotkać narzędzie, który pozwoli nam przygotować posiłki bez większego zaangażowania. Dostępne dziś, modne i znane urządzenia, wymagają jednak określonego działania. Kombiwar pod tym względem jest zdecydowanie inny, ale musimy też wiedzieć, w jaki sposób dokonać jego wyboru. Mamy dzisiaj wielu producentów tego urządzenia, dlatego musimy być też świadomi, że parametry i funkcje urządzeń dostępnych producentów mogą być tutaj zróżnicowane. Poniżej opiszemy, na które parametry powinniśmy zwrócić uwagę, zanim dokonamy oczywiście odpowiedniego wyboru i zakupu produktu.
Bardzo ważna moc urządzenia
Kupię różne produkty, zawsze powinniśmy zwracać uwagę na moc danego urządzenia. Chodź wiemy jak używać kombiwar, to jednak bardzo ważnym elementem jest tutaj szybkość jego nagrzewania się, o czym zawsze będzie świadczyła moc takiego urządzenia. Ma to również wpływ na zakres temperatur, o której będziemy mogli ustawić w takim urządzeniu. Oczywiście możemy zwrócić tutaj uwagę na ilość wykorzystywanej energii, szczególnie w dzisiejszych czasach, ale musimy mieć też świadomość, że kombiwar powinien mieć dość dobrze przystosowaną moc grzewczą. Obecnie na rynku znajdziemy urządzenia tego typu z mocą urządzenia mieszczącą się w przedziale 1100 do 1500 W, dlatego najlepiej zakupić kombiwar o mocy 1400 W. Możemy być pewni że takie urządzenie nagrzeje się bardzo szybko, dzięki czemu również nie my szybciej przygotujemy posiłek. Przeglądając produkty tego typu, zwróćmy zatem uwagę na moc urządzenia, bo możemy zapewnić, że będzie ona naprawdę różnorodna.
Regulacja temperatury i pojemność naczynia
Pieczenie w piekarniku zawsze wymaga od nas regulowania temperatury na dany zakres. Kombiwar również powinien taką możliwość posiadać, dlatego powinniśmy zwrócić uwagę na możliwość regulacji temperatury w tym urządzeniu. Na rynku dostępne są narzędzia tego typu, w których temperaturę ustawimy w przedziale od 70 stopni Celsjusza do 250 stopni Celsjusza, ale my powinniśmy zwrócić uwagę na jeden szczegół, w którym jest również możliwość rozmrażania. Warto zatem zakupić urządzenie z możliwością ustawienia jak najniższej temperatury, dzięki czemu będziemy mogli również rozmrażać i suszyć wybrane przez nas produkty. Warto też zwrócić uwagę na zabezpieczenie różnego rodzaju, które taki produkt może być wyposażony. Świetną funkcjonalnością jest zabezpieczenie przed przegrzaniem, które, co do zasady, będzie za nas wyłączało urządzenie.
Ważnym kryterium przy wyborze produktu, jakim jest kombiwar, jest pojemność dostępnego naczynia. Wybór ten zależy oczywiście od naszych potrzeb i powinniśmy zwrócić na to uwagę. Znajdziemy kombiwary z znaczeniami kilku litrowymi, które doskonale sprawdzą się dla jednej osoby, ale będziemy mogli też zakupić modele z 15 litrowym naczyniem, którym przygotujemy posiłek już dla kilku osób. Warto zwrócić uwagę również na dodatki, którym może być specjalny pierścień, pozwalający nam podnieść pokrywę kombiwara, przez co możemy zwiększyć całkowitą pojemność dostępnej w produkcie i miejsce. Takie elementy będzie miał zarówno kombiwar elektryczny, jak również kombiwar halogenowy. O szczegóły możemy też podpytać sprzedawcę.
Funkcje i akcesoria kombiwaru
Po wielu funkcjach już przeczytaliśmy powyżej, dlatego podczas zakupu takiego urządzenia powinniśmy zwrócić na nie uwagę. Będą one nam niezbędne w sytuacji, kiedy będziemy chcieli w odpowiedni sposób, z określoną nam wygodą wykorzystać sprzęt. Dodatkową funkcją będzie chociażby timer, pozwalający nam ustawić czas pracy takiego urządzenia. Dzięki temu będziemy mogli ustawić określony czas pieczenia, duszenia, czy też gotowania. Inną opcją jest panel LED, który znajduje się w niektórych modelach kombiwaru. Co do akcesoriów, warto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, które powinny znaleźć się w tym urządzeniu. Może to być właśnie róż to do grillowania, ale także uchwyty, czy specjalny stojak na pokrywę, dzięki czemu możemy swobodnie i komfortowo korzystać z tego narzędzia.
Czy warto używać kombiwar w kuchni?
W dzisiejszym będzie korzystamy z posiłków, które są dla nas bardzo częstym pokarmem. Ciężko jest wymyślić obiad na każdy dzień, szczególnie w sytuacji, kiedy mamy na to bardzo mało czasu. Rozwiązaniem na zaoszczędzenie czasu będzie zdecydowanie kombiwar, który doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Przygotowane w nim posiłki będą zdrowe i nie wymagają one zbytniego zaangażowania naszej osoby. Możemy tutaj piec i gotować, oczekując na zakończenie wybranych przez nas trybów. Ustawiony na określony czas timer właściwie powiadomić nas o tym, że posiłek jest już gotowy. Jeśli zatem zależy nam na dobrych i zdrowych posiłkach, ale także na energooszczędnym charakterze urządzenia to zdecydowanie powinniśmy zainwestować dziś w kombiwar. Możemy się tutaj spodziewać naprawdę klarownych posiłków, ale także komfortu w ich przygotowaniu. Jest to doskonały prezent dla każdej pani domu, ale również mężczyźni doskonale odnajdą się z tym urządzeniem podczas przygotowania posiłków. Kombiwar nie zajmuje również sporo miejsca, dlatego bez problemu możemy wykorzystać go również w niewielkiej kuchni. Dania przygotowane za pomocą tego urządzenia są soczyste i możemy zapewnić, że zachowają one naprawdę zdecydowanie więcej wartości odżywczych, niż tradycyjne przygotowywanie posiłków w piekarniku nie.
Gdzie kupić kombiwar i dlaczego?
O funkcjonalności tego urządzenia pisaliśmy wyżej i zapewne takie argumenty mogą przemówić do nas nad wyborem tego urządzenia do naszej kuchni. Możemy przygotować tutaj naprawdę każdy posiłek, a zrobimy to szybko i bez większego zaangażowania naszej osoby. Produkt z pewnością dostaniemy w każdym sklepie z produktami AGD, dlatego warto udać się do sklepu stacjonarnych, aby zobaczyć jak wygląda kombiwar i wyobrazić sobie go w naszej kuchni. Możemy również skorzystać z opcji, jaką daje nam internet, jeśli jesteśmy przekonani do zakupu tego urządzenia, po prostu zamówić go do naszego domu. Zwróćmy jednak uwagę na funkcjonalności, o których pisaliśmy powyżej, aby znajdowały się one wybranym przez nas modelu. Z dostępnych urządzeń na rynku warto wybrać, który będzie dostosowany do naszych potrzeb. Możemy sięgnąć po kombiwar elektryczny, ale dziś chyba lepiej wybrać ten, który zawiera sobie lampę halogenową. Przygotowanie posiłku chociaż jeden raz w tym narzędziu zdecydowanie sprawi, że będziemy po niego sięgać wielokrotnie, chwaląc się przygotowana mi potrawami przed znajomymi i rodziną. Przygotowane w tym urządzeniu posiłki są naprawdę smaczne, a koszt zakupu takiego urządzenia jest naprawdę niewielki.