Ranking patelni kamiennych – jaką patelnię kamienną wybrać
Nawiązująca do kuchni rustykalnych, bardzo dobra elegancka patelnia kamienna to ważny element kuchni. Solidnie wykonane naczynie jest pomocne w codziennym życiu. Przygotujemy w niej pyszne dania dla całej rodziny i ważne jest, aby naczynie było wykonane z materiałów wysokiej jakości. Na rynku jest dostępnych wiele patelni i każda z nich reklamuje się jako ta “idealna”. W rezultacie, która z nich faktycznie taka jest? Jaką wybrać? Jaki produkt będzie dla nas odpowiedni? Myślą o odpowiedzi na te i inne pytania, stworzyliśmy specjalny ranking najlepszych patelni kamiennych w 2023 / 2024 roku.
Ranking patelni kamiennych – top 3 patelnie kamienne
Miejsce | Nazwa | Cena od | Najlepsza oferta |
1 | Pigmejka Patelnia Di Pietra 28 Cm Tytanowo Kamienna Indukcja (32672) | 89 zł | Sprawdź teraz |
2 | Accademia Mugnano Patelnia Do Kuchni Indukcyjnych Di Pietra 24 Cm Tytanowo Kamienna | 109 zł | Sprawdź teraz |
3 | delimano Stone Legend Patelnia kamienna (991000053954) | 44 zł | Sprawdź teraz |
Recenzje patelni kamiennych
1. Pigmejka Patelnia Di Pietra 28 Cm Tytanowo Kamienna Indukcja (32672)
Cena: od. 89 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Najlepsza patelnia wykonana z kutego aluminium. Posiada bardzo wysoką odporność na zarysowania, dzięki czemu mieszkanie metalowymi sztućcami nie będzie problemowe. Nie musimy się martwić, że zniszczymy naczynie. Opinie konsumentów potwierdzają, że rączka wykonana jest solidnie, z antypoślizgową powłoką non- stick, co ma duże znaczenie przy użytkowaniu. Nie musimy obawiać się, że patelnia nam się “wyśliźnie” powodując nieprzyjemny i niebezpieczny wypadek przy gotowaniu. Wyprodukowane we Włoszech naczynie, jest bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości, można ją myć w zmywarkach, co pozwala na zaoszczędzenie czasu i energii. Jedna z patelni z linii Di Pietra jest wzmocniona powłoką tytanową, co przekłada się na jej niezawodność i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto wygląda gustownie i elegancko, dzięki czemu przyozdobi nam serce naszego domu, jakim jest kuchnia. Gotowanie na tej patelni to czysta przyjemność i satysfakcja z najlepiej przygotowanych, zdrowych posiłków dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na wszystkich rodzajach płyt, w tym indukcyjnych.
2. Accademia Mugnano Patelnia Do Kuchni Indukcyjnych Di Pietra 24 Cm Tytanowo Kamienna
Cena: od. 109 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Polecana patelnia, wykonana z kutego aluminium, to kolejny produkt wykonany z materiałów wysokiej jakości. Jest wytrzymała i posiada antypoślizgową rączkę, dzięki czemu jest przyjemna w dotyku i bezpieczna dla konsumenta. Patelnia jest pokryta rozdrobnionym kamieniem, który dodatkowo wzmacnia tytanową powłokę, co czyni ją odporną na wszelkiego rodzaju zarysowania i uszkodzenia. Ponadto jedzenie nie będzie przywierało i możemy smażyć bez obaw, nawet bez oleju, dzięki czemu nasze danie będzie jeszcze zdrowsze i nie traci cennych substancji odżywczych. Naczynie posiada grube dno, co przekłada się na równomierne rozprowadzenie ciepła i łatwość w przygotowaniu posiłków. Produkt nie posiada PFOA, niklu i ołowiu, co w konsekwencji oznacza, że jest w 100% bezpieczny dla naszej niezbędnej do życia biosfery. Łatwa w czyszczeniu patelnia, dzięki której, nie tylko przygotowujemy z przyjemnością pyszne dania, ale również zaoszczędzimy cenny czas i energię. Ekskluzywna, dobra patelnia, wyprodukowana we Włoszech, która nadaje się na kuchenki indukcyjne.
3. delimano Stone Legend Patelnia kamienna (991000053954)
Cena: od. 44 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Jedna z najlepszych i jednocześnie stosunkowo tania patelnia kamienna, która świetnie się nada do smażenia jajek na śniadanie, czy też dań głównych. Wykonane z emaliowanej stali węglowej naczynie, z nieprzywierającą powłoką Quantanium ®, z cząsteczkami kamienia i tytanu, dzięki czemu bez problemu przygotujemy, zdrowe jedzenie, z małą ilością oleju. Patelnie posiada aż 8 warstw, z których powłoka emaliowana i stalowa to 3 warstwy, a nieprzywierającą tworzy 5 warstw. Grube dno patelni przekłada się na równomierne rozprowadzenie ciepła i przyjemność z gotowania dań, które nie stracą niezbędnych nam substancji odżywczych oraz dodadzą smaku i aromatu naszym potrawom. Naczynie nie posiada PFOA i innych substancji szkodliwych dla nas i środowiska, a które są bardzo powszechne na rynku garncarskim. Dobra, innowacyjna i elegancka patelnia, zapewniająca wszechstronne działanie, zadowoli nawet najbardziej wymagających konsumentów. Zapewnia pełną wygodę, bajeczną łatwość w utrzymaniu w czystości, można ją myć w zmywarkach. Idealnie sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, również tych indukcyjnych.
Poradnik zakupowy patelni kamiennej
Jaka jest patelnia kamienna? Co ją wyróżnia?
Jest to jedna z najlepszych i eleganckich rodzajów patelni, niezwykle wytrzymała na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Chociaż mówi się o niej granitowa lub marmurowa to tak naprawdę chodzi o powłokę wykonaną z tego rodzaju kamienia. Nawiązuje do kuchni rustykalnej i jej wygląd jest nietuzinkowy. Danie wykonane na dobrze zrobionej patelni kamiennej jest smaczne i z łatwością się je przyrządza, a ponadto kuchnia nabiera pełnego klasy wyglądu, czym możemy zaskoczyć naszych gości.
Zalety patelni kamiennej.
- Granit oraz marmur idealnie przewodzi ciepło dzięki czemu, taka patelnia szybko się nagrzewa, co oszczędza energię oraz nasz cenny czas.
- Duża odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.
- Powłoka kamienna ma właściwości non- stick, dzięki czemu jedzenie nie przywiera i można smażyć z małą ilością tłuszczu.
- Niektóre modele nadają się do piekarnika, dzięki czemu naczynie jest praktyczne. Można nie tylko smażyć, ale również gotować czy zapiekać.
- Wady patelni kamiennej.
- Niektórych modeli nie można myć w zmywarkach, ponieważ może to uszkodzić ich delikatną powłokę.
- Zazwyczaj są ciężkie.
Nie każda nadaje się na kuchenki indukcyjne, ponieważ nie wszystkie posiadają ferromagnetyczne dno. Warto mieć to na uwadze i dokładnie sprawić opis patelni przed zakupem.
Jaką kupić patelnię kamienną? Jakie są jej rodzaje?
- Patelnia kamienna na aluminiowym korpusie.
- Patelnia kamienna na stalowym korpusie.
- Patelnia kamienna uniwersalna.
- Patelnia kamienna grillowa.
- Patelnia kamienna wok.
- Patelnia kamienna do naleśników.
- Patelnia kamienna do jajek i placków.
Często spotykana, ponieważ jest tania i lekka. Powłoka granitowa lub marmurowa jest niezawodna i również sprawdzi na korpusie aluminiowym. Dzięki temu naczynie będzie jeszcze szybciej przewodzić ciepło.
Droższa, ale zdecydowanie trwalsza patelnia. Jest praktycznie nie do zajechania, dzięki swojej niebywałej wytrzymałości.
Możemy na niej przygotować właściwie wszystko. Doskonałe smażenie placków, mięsa, warzyw czy jajek, nie będzie stanowiło większego problemu, dlatego ta dobra patelnia, obowiązkowo powinna być kuchni.
Na takiej patelni możemy przygotować zdrowe i lekkostrawne jedzenie, dzięki temu, że praktycznie nie musimy dodawać oleju do smażenia. Wystarczy znikoma ilość do posmarowania i możemy cieszyć się niższym poziomem kalorii w daniu oraz smakiem. Naczynie posiada karby, dzięki czemu wydostający się tłuszcz spod mięsa jest odprowadzany na boki.
Polecane, duże i wytrzymałe naczynie. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania dań z kuchni azjatyckiej i nie tylko. Jedzenie dzięki powłoce granitowej lub marmurowej nie będzie przywierało, co wpływa korzystnie na łatwość w czyszczeniu i przygotowywaniu dania.
Najlepsze naczynie do smażenia naleśników. Dzięki granitowej lub marmurowej powłoce o właściwościach non-stick, naleśniki nie będą się “przyklejać”, co ma kolosalne znaczenie, jeśli chcemy przygotować wyśmienite danie. Ponadto dzięki niskiej ściance z idealnym przewracaniem naleśników poradzi sobie nawet największy laik gastronomiczny.
Posiada kilka wgłębień, dzięki którym nasze jajka czy placuszki wyjdą za każdym razem takiej samej wielkości. Patelnia posiada powłokę granitową lub marmurową o właściwościach non-stick, dzięki czemu przygotowanie dania będzie łatwe oraz samo naczynie będzie banalnie łatwe do utrzymania w czystości. Cieszy się pozytywną opinią wśród innych nabywców.