Ranking patelni miedzianych – jaką patelnię miedzianą wybrać
Najlepsza patelnia miedziana to towar ekskluzywny i mało kto wie o jej istnieniu. Ceniona jest przez profesjonalnych kucharzy i pracowników gastronomii. W sklepach jest szeroki wybór i konsument ma problem przy wyborze tej odpowiedniej dla siebie. Zadaje sobie pytanie: jaką kupić patelnię, aby sprawdziła się w mojej kuchni? Wiele z nich mają pożądane cechy i właściwości, ale w końcu nie kupimy całego asortymentu. Zatem jaką wybrać, aby była wręcz doskonała? Poniżej przedstawiamy nasz ranking najlepiej ocenianych patelni miedzianych w 2023 / 2024 roku.
Ranking patelni miedzianych – top 3 patelnie miedziane
Miejsce | Nazwa | Cena od | Najlepsza oferta |
1 | De Buyer Głęboka Patelnia Miedziana 16 Cm Prima Matera (Db623016) | 1016 zł | Sprawdź teraz |
2 | Rosle Rosle Chalet Patelnia Miedziana Nieprzywierająca 24Cm (91919) | 559 zł | Sprawdź teraz |
3 | De Buyer Prima Matera Patelnia Miedziana 24 Cm (D622424) | 1399 zł | Sprawdź teraz |
Recenzje patelni miedzianych
1. De Buyer Głęboka Patelnia Miedziana 16 Cm Prima Matera (Db623016)
Cena: od. 1016 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Francuska firma de Buyer, założona w 1830 roku ma ogromne doświadczenie w produkcji idealnych naczyń kuchennych. Jej towary są ekskluzywne i wysokiej jakości, cenione w szczególności przez profesjonalistów w świecie gastronomii. Ta patelnia miedziana została stworzona z myślą dla przeciętnego, ale wymagającego konsumenta, aby spełnić jego oczekiwania, względem dobrego naczynia do przygotowywania dań. Dno patelni jest ferromagnetyczne, dzięki czemu sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek; gazowych, elektrycznych, ceramicznych czy indukcyjnych. 10% naczynia stanowi stal nierdzewna, która jest łatwa do utrzymania w czystości, natomiast 90% to miedź, która świetnie przewodzi ciepło, sprawiając, że nasz posiłek będzie idealnie przygotowany.Ta idealna patelnia wyróżnia się znakomitym i solidnym wykonaniem oraz nitowanymi, ergonomicznymi uchwytami, dzięki czemu możemy bezpiecznie naczynie przenosić. Zewnętrzna strona jest polerowana na wysoki połysk, dzięki czemu wygląda elegancko i gustownie. Luksusowa oraz niezawodna patelnia, która sprawdzi się w każdej kuchni, a także poza swoim wyglądem, klient może z przyjemnością i łatwością przygotować swoje potrawy.
2. Rosle Rosle Chalet Patelnia Miedziana Nieprzywierająca 24Cm (91919)
Cena: od. 559 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Dobra i najwyższej jakości patelnia wykonana ze stali nierdzewnej, miedzi, aluminium oraz żeliwa. Sprawdzi się doskonale w każdej kuchni, dzięki swojej niezawodności i funkcjonalności. Powłoka non-stick zapewnia, że jedzenie nie będzie przywierało, co oznacza łatwość w utrzymaniu w czystości oraz idealnie przygotowane danie przy użyciu małej ilości tłuszczu. Miedź idealnie przewodzi ciepło, więc swoje dania przyrządzimy szybko a bardzo gruby rdzeń dna sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie. Emaliowane, żeliwne uchwyty są solidnie wykonane, co zapewnia bezpieczeństwo i wygodę w przenoszeniu naczynia. Ta polecana patelnia, jest wielofunkcyjna i świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kuchenkach, w tym indukcyjnych, a także w piekarnikach do 260 stopni Celsjusza. Jest niezawodna i odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne czy zarysowania, dzięki wykonaniu z materiałów najwyższej jakości.
3. De Buyer Prima Matera Patelnia Miedziana 24 Cm (D622424)
Cena: od. 1399 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Wysokiej klasy, luksusowa patelnia. Nie ma sobie równych, tworzona w bardzo wysokiej klasy materiałów i miedzi, z myślą o profesjonalistach i pasjonatów dziedziny gastronomii. Jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Składa się z 90% miedzi oraz 10% stali nierdzewnej, która gwarantuje łatwość w utrzymaniu w czystości. Idealnie przewodzi ciepło dzięki ferromagnetycznym dnie naczynia, co skutkuje szybkością i przyjemnością z gotowania. Przygotowywane potrawy w tym naczyniu nie przypalają się i nie przywierają, co jest niezwykle istotne, aby uzyskać najlepsze dania. Przy odpowiedniej konserwacji patelnia może posłużyć nawet przez całe życie, co przekłada się na jej ekonomiczność. Nie jest tania, ale jest to wysokiej klasy naczynie, które posłuży nam na bardzo długo. Można używać na wszystkich kuchenkach, w tym na indukcyjnym. Jedyna wada to taka, że nie można myć w zmywarkach, ponieważ istnieje ryzyko uszkodzenia, więc dla zachowania żywotności należy ją myć ręcznie.
Poradnik zakupowy patelni miedzianej
Jaka jest patelnia miedziana? Co ją wyróżnia?
Patelnia miedziana jest profesjonalnym sprzętem kuchennym, zazwyczaj używanym przez zawodowych kucharzy. Posiada znakomite opinie zarówno wśród laików, jak i profesjonalistów w sztuce gastronomii, więc w gospodarstwie domowym również sprawdzi się idealnie i dodatkowo doda szyku i elegancji sercu naszego domu. Naczynie wykonane z miedzi idealnie przewodzi ciepło, dzięki czemu przygotujemy danie szybciej. Jest ekskluzywna dzięki swojemu niebanalnemu wyglądowi oraz niezawodności. Dobrze wykonane naczynie jest wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu może posłużyć przez lata.
Zalety patelni miedzianej.
- Niezwykłe przewodnictwo cieplne.
- Równomierne i szybkie nagrzewanie.
- Trwałość.
- Elegancki wygląd, który doda prestiżu naszej kuchni.
- Wady patelni miedzianej.
- Waga, zazwyczaj jest ona ciężka.
- Wymagają częstej konserwacji.
- Nie wolno myć w zmywarkach.
- Jak konserwować naczynie?
Aby taka patelnia posłużyła nam przez lata, trzeba wiedzieć jak odpowiednio o nią dbać. Naczynie wymaga konserwacji kwasem (octem lub cytryną) oraz solą kuchenną, żeby nie powstawały plamy na jej powierzchni. Na rynku są dostępne także specjalne środki czystości przeznaczone do takich patelni. Ich wnętrze należy często polerować, aby móc cieszyć się jak najdłużej pozytywnymi właściwościami.
Jaką wybrać patelnię miedzianą? Czym kierować się przy jej zakupie?
Taka patelnia powinna być wykonana z najwyższej jakości materiałów. Najlepsze naczynie jest z zewnątrz wykonane miedzą, a wewnątrz stalą nierdzewną, co przekłada się na świetne przewodnictwo cieplne i zarazem równomiernym nagrzewaniem się, aby nasze danie było szybko i idealnie przyrządzone. Świetnie zrobiona patelnia jest niezwykle wytrzymała i odporna na porysowanie i inne uszkodzenia mechaniczne, a to z kolei przekłada się na jej żywotność. Dobra patelnia powinna posiadać nieprzywierającą powłokę, która znacznie ułatwi nam przygotowywanie wyśmienitych dań oraz czyszczenie, dzięki czemu zaoszczędzimy nie tylko cenny czas, ale także energię. Uchwyty powinny być wykonane solidnie, a najlepiej lutowane, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że naczynie nam nie upadnie i zagwarantuje nam to bezpieczeństwo w kuchni. Patelnie miedziane nie są z reguły tanie i przez to mało popularne wśród amatorów gastronomii, ale jak już zdecydujemy się na ten rodzaj naczynia, to warto zaopatrzyć się w porządnie wykonaną, która odwdzięczy się idealnie przygotowanym jedzeniem oraz doda luksusowego wyglądu naszej kuchni.