Ranking maszynek do mięsa ręcznych – najlepsze maszynki do mięsa ręczne
Maszynka do mięsa ręczna od lat używana jest w wielu polskich domach. Mięso przygotowane z jej pomocą jest świeże i zmielone na odpowiednią grubość. Dzięki temu dowolnie możemy przygotowywać produkty mięsne takie jak kiełbasa, czy kotlety mielone. Ważne, aby samo urządzenie było solidne, niezawodne oraz wykonane z dobrej jakości materiału. Sprawdź – jaką maszynkę do mięsa ręczną wybrać!
Ranking maszynek do mięsa ręcznych – top 3 maszynki do mięsa ręczne
Miejsce | Nazwa | Cena od | Najlepsza oferta |
1 | KAMILLE KAMILLE KAMILLE RĘCZNA MASZYNKA DO MIELENIA MIĘSA, ŻELIWNA NR 10 | 79 zł | Sprawdź teraz |
2 | Westmark Ręczna Maszynka Do Mięsa Lub Ciastek Frecher Fritz (97042260) | 194 zł | Sprawdź teraz |
3 | Inoxxi Maszynka Do Rozbijania Mięsa Ręczna (Kotleciarka) (Inoxxi T404) | 3999 zł | Sprawdź teraz |
Recenzje maszynek do mięsa ręcznych
1. KAMILLE KAMILLE KAMILLE RĘCZNA MASZYNKA DO MIELENIA MIĘSA, ŻELIWNA NR 10
Cena: od. 79 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Te polecana maszynka do mięsa ręczna marki Kamille świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Umożliwia łatwe i wygodne zmielenie oraz rozdrobnienie mięsa. Maszynka do mięsa ręczna idealnie sprawdzi się również do twarogów oraz warzyw. Produkty przygotowane w ten sposób użyć można do produkcji klopsików, kotletów mielonych i kiełbasy. Maszynka wykonana została z solidnych i trwałych materiałów. Żeliwo świetnie sprawdza się w kuchni, jest niezawodne i odporne na korozję, dlatego z pewnością posłuży wiele lat. Maszynkę obsługuje się ręcznie, dlatego dowolnie można dostosować tempo pracy, w zależności od indywidualnych potrzeb. Mocowanie do blatu sprawia, że urządzenie jest stabilne i wygodne w użytkowaniu. Maszynka jest bardzo prosta w obsłudze. Wykonana została z odlewu żeliwnego, a do tego pokryta została ocynkiem. Jest bardzo prosta w demontażu i tym samym myciu. W zestawie znajduje się:
- maszynka do mielenia rozmiar „10”
- korba z uchwytem drewnianym
- nożyk uchwyt (grubość blatu do 4 cm)
- śruba dokręcająca trzy rozmiary sita do mielenia (rozmiary oczek – 3, 5, 8 mm)
- trzy lejki do nadziewania kiełbas (średnica -15, 20, 22 mm)
2. Westmark Ręczna Maszynka Do Mięsa Lub Ciastek Frecher Fritz (97042260)
Cena: od. 194 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Według opinii maszynka do mięsa ręczna marki Westmark jest jedną z najbardziej niezawodnych na rynku. Model ten wyposażony został w dwie wymienne tarcze oraz nakładkę do pieczywa. Tania maszynka do mięsa ręczna nie ma aż tylu dodatkowych nakładek. Model ten jest bardzo prosty w obsłudze, a do tego solidny i trwały. Na podstawie znajdują się mocne przyssawki, które uniemożliwiają przesuwanie się urządzenia podczas pracy. Ręczna praca maszynki sprawia, że możemy dostosować tempo pracy do swoich możliwości.
3. Inoxxi Maszynka Do Rozbijania Mięsa Ręczna (Kotleciarka) (Inoxxi T404)
Cena: od. 3999 zł
Sprawdź najlepszą ofertę
Ten model nazywany jest inaczej kotleciarą. Maszynka do mięsa ręczna dobrze sprawdzi się do nacinania i zmiękczania mięsa. Z powodzeniem zastępuje tłuczek. Do zestawu dołączone są dwa komplety stalowych ostrzy, po 44 tarcze w każdym. Wpływa to na możliwość łatwej obróbki nawet twardego mięsa. Schab, dzięki takiemu nacinaniu jest odpowiednio soczysty i pulchny. Urządzenie jest niezwykle łatwe w obsłudze oraz czyszczeniu. Zestaw do nacinania po demontażu można wyczyścić w zmywarce. Dzięki dużemu otworowi zmielić można nawet duże kawałki mięsa.
Poradnik zakupowy maszynki do mięsa ręcznej
Jak dobierać maszynkę do mięsa i jak jej używać?
Maszynka do mielenie od wielu lat z powodzeniem służy nam w domach. Urządzenie służy do mielenia mięsa w kawałku na mniejsze porcje. Za pomocą maszynki, w szybkim czasie przygotować można zarówno potrawy mięsne oraz serniki i placki ziemniaczane. Maszynka do mielenie ręczna to tradycyjne urządzenie, które mieli mięso na kiełbasę, ziemniaki na placki ziemniaczane, a twaróg na delikatny ser. Do każdego modelu dołączone są odpowiednie przyssawki, które przytrzymują je na właściwym miejscu. Niektóre wersje mają dodatkowe funkcje, takie jak: szatkowanie, wyciskanie soku, czy formowanie ciasteczek. Jakie są rodzaje maszynek do mielenia mięsa?
- Maszynka do mięsa ręczna
- Maszynka do mięsa elektryczna
Ten model można spotkać zarówno w kuchni naszych babć, jak i młodych ludzi. Są niezawodne i od lat sprawdzają się nawet w restauracjach. Wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Co charakteryzuje ich bardzo wysoką odporność na korozję oraz trwałość. Maszynkę do mielenie ręczną montuje się do blatu stołu. Następnie od góry wkłada się produkty w kawałku, a później przy użyciu specjalnej korby mieli się mięso, które wychodzi w postaci rozdrobnionej. Za mielenie odpowiada ślimacznica, która znajduje się wewnątrz urządzenia. Model ręczny może być użyty w każdych warunkach, bowiem nie potrzebuje podłączenia do prądu.
Elektryczna maszyna to nowoczesne urządzenie, które jest bardzo proste w obsłudze, W przypadku tego modelu ślimacznicę napędza silnik, dlatego urządzenie wymaga użycia prądu. Pobór energii elektrycznej w przypadku tego urządzenia nie jest duży, a jej moc zadowoli nawet bardzo wymagającego użytkownika. Dzięki specjalnym nakładkom jest to bardzo uniwersalny sprzęt.
Na co zwrócić uwagę kupując maszynkę do mięsa?
- Po pierwsze moc urządzeniach
- Po drugie wydajność maszynki
Urządzenia elektryczne wymagają użycia prądu, dlatego tak ważna jest moc. Na rynku znaleźć można maszynki do mielenia o mocy 250 Wat, a także 500 Wat. Największy sprzęt może mieć moc na poziomie nawet 1000 Wat.
Bardzo istotne zarówno w przypadku maszynki do mięsa ręcznej, jak i elektrycznej ważna jest wydajność. Zależy ona bezpośrednio od ilości zmielonych produktów na minutę oraz samej jakości mielenia.
Jakie nakładki na maszynki dostępne są w sprzedaży?
Do maszynek dołączane są często nakładki i końcówki, które pozwalają na wykonywanie różnych czynności podczas mielenia. Na podstawowym wyposażeniu znajdziemy sitko i otwór, który może różnić się co do poszczególnych modeli, wielkością. Przy użyciu tych rzeczy przygotować będzie można dania o grubszej i drobniejszej strukturze. Dodatki do maszynki do mielenia mięsa:
- szarpak – to w rzeczywistości sitko, które służy do szatkowania mięsa, warzyw i innych produktów spożywczych. Przy jego użyciu uzyskać można plastry, miazgę oraz wióry.
- przystawki – przy ich użyciu zetrzeć można surówkę lub twaróg na ser. Po zmianie przyssawki na tę do makaronu, świetnie sprawdzi się do ręcznego przygotowania tego mącznego specjału.
- przecierak – pozwoli na uzyskanie zup typu krem, musów oraz napojów.
- nasadka do robienia kiełbasy – pozwoli ona na przyrządzanie domowych wyrobów mięsnych.
- Głównie w elektrycznych maszynkach do mielenia mięsa, znaleźć można dodatkowe funkcje. Świetnym uzupełnieniem jest popychacz, który ułatwia przepychanie mięsa z tacki do gardzieli. Czasem znaleźć można także ekran LCD, który pozwala na śledzenie parametrów takich jak temperatura pracy silnika.
- W nowoczesnych modelach znaleźć można także antypoślizgowe nóżki, które mocuje się do podłoża oraz zabezpieczenia, które chronią przed przegrzaniem.
- Kupując maszynkę do mielenia mięsa, warto wybierać solidny sprzęt, który dodatkowo jest wielofunkcyjny. Powinien odpowiednio zmielić zarówno, warzywa, mięso, mak, kapustę, ser i grzyby. Maszynkę kupuje się na lata, dlatego sam zakup powinien być przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb.