Najlepsze, zdecydowanie zdrowe dania wykonane na parowarze
Obiad jest jednym z podstawowych posiłków każdego dnia, dlatego chcemy, aby był to posiłek pożywny, dający nam wiele sił. Gotujemy dziś na wiele sposobów, ale okazuje się że najzdrowszym i najlepszym sposobem na gotowanie jest to sposób gotowania na parze. Coraz więcej osób sięga po ten rodzaj przygotowywania posiłków, które przede wszystkim są zdrowe i smaczne. Dania z parowaru okazują się być również bardzo delikatne, zapewniając nam oczywiście dostarczenie wszelkich witamin i minerałów. Jak zatem pokazują współczesne trendy, bardzo przestawić się na gotowanie parowe, które przyniesie nam tylko same korzyści. Dziś znajdziemy wiele ciekawych przepisów, który możemy zdecydowanie wykorzystać w swojej kuchni i wdrożyć to w swojej codzienne życie. Jeśli zatem chcemy jeść zdrowo i smacznie, nie zanurzając naszych potraw w tłuszczach i innych niezdrowych produktach, warto wskoczyć dzisiaj na parowar, który nie tylko udoskonali naszą kuchnię, ale sprawi również, że nasze zdrowie będzie zdecydowanie lepsze. Dziś mamy wiele możliwości, które doskonale sprawdzą się w naszej kuchni, a parowar doskonale się do niej będzie nadawał.
Czym jest parowar?
Parowar to nic innego jak urządzenie pozwalające nam gotować posiłki na parze. Jest to urządzenie bardzo łatwe w obsłudze, ryż wystarczy do niego włożyć tylko wybrany składniki, ustawić odpowiednie parametry i włączyć. Resztę pracy wykona parowar. Aby bardziej przedstawić, czym faktycznie sparować, podpowiemy, że jest to urządzenie które pozwala nam ugotować praktycznie wszystko. Nie robimy tego na oleju, nie moczymy produktów w wodzie, ale całe przygotowanie posiłków odbywa się na parze. Gorąca woda w postaci pary, wydostająca się do góry sprawia, że posiłki się praktycznie same przygotowują.
Rynek oferuje dziś wiele rodzajów garnków i produktów, które zostały zaprojektowane w taki sposób, aby dania były wykonywane właśnie na parze. Warto jednak wiedzieć po jakie produkty dzisiaj sięgnąć, opierając się na kilku zasadach, które powinny nam przewodniczyć przed wyborem takiego narzędzia. Sprawdzi się u nas w każdej kuchni, a my sami szybko przekonamy się, że obiad z parowaru jest czymś wyjątkowym. Na co jednak powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia? Zapraszam do dalszego czytania artykułu.
Czym powinniśmy się kierować przy wyborze parowaru?
Zakup parowaru do domu jest dziś praktycznie koniecznością. W dobie czasów, kiedy promuje się zdrową żywność to właśnie parowar zdaje się być najlepszym rozwiązaniem na jej przygotowanie. Jest to urządzenie, w którego skład wchodzi podstawa, niektórych przypadkach garnek ze zbiorniczkiem na wodę. Do zestawu dołączone są różnego rodzaju pojemniczki oraz przykrywka. Zasada działania jest bardzo prosta, wlana do pojemnika woda po podgrzaniu zmienia się w parę wodną. Produkty pozostawione w pojemnikach są podgrzewane przez tą parę i w rezultacie przechodzą proces gotowania. Obieg wody zostaje zachowany za pomocą przykrywki, którą zakrywamy całość . Jak widać z powyższego, nie jest to trudny w obsłudze sprzęt, ale powinniśmy zwrócić na pewne elementy uwagę przy jego zakupie.
Przede wszystkim podstawą jest wielkość pojemników, które są dodawane do parowarów. Warto zwrócić na to uwagę, szczególnie wtedy, kiedy nasza rodzina jest troszkę większa. Małe pojemniki na niewiele nam się zdadzą, gdyż będziemy musieli przygotowywać taki posiłek 2 lub 3 razy. Warto zatem zakupić parowar, w którym pojemniki są zdecydowanie większe, co pozwoli nam przygotować obiad na parze dla większej ilości osób. Jeśli rodzina jest mała, to wtedy powinniśmy kupić parowar z mniejszymi pojemnikami, co również jest dostępne w wielu zestawach z parowarem.
Kolejnym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest moc parowaru wyrażona w watach. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tych urządzeń a ich moc waha się od 400 do nawet 2200 w at. Jeżeli nasze potrzeby są większe, to powinniśmy skorzystać z urządzenia o większej mocy. W sytuacji, gdy będziemy wykorzystywali parowar do przygotowania mniejszych potraw, lub nawet tylko samych przystawek, parowar mocy 400 w zupełności nam wystarczy. Takie rozwiązanie będzie również doskonałe w sytuacji, gdy gotujemy tylko dla siebie. Moc urządzenia ma oczywiście dużą zaletę, ponieważ przy większej mocy, gotowanie będzie odbywały się zdecydowanie szybciej. Warto jednak zwrócić uwagę na koszty takiej inwestycji i faktycznie nie podejmować pochopnych decyzji, tylko wydać urządzenie na swoją miarę.
Powinniśmy zwrócić uwagę również na pojemność parowaru, która zazwyczaj wyrażona jest w litrach. Zasada liczenia jest tutaj bardzo prosta, ponieważ im więcej osób będzie korzystało z przygotowanych przez parowar posiłków, tym pojemność w litrach powinna być większa. Zwróćmy uwagę na jego funkcjonalność i możliwość składania, gdyż przecież po przygotowanych posiłkach, urządzenie to będzie trzeba gdzieś przechowywać.
Jakie są zasady gotowania w parowarze?
Gotowanie jest dla wielu z nas konieczną czynnością. Jedni lubią gotować, inni zaś wręcz stronią od tej pracy, ale gotować trzeba, bo inaczej nie będziemy mieli co jeść. Skutecznym rozwiązaniem dla leniuchów jest właśnie parowar, z którym trzeba zachować określone zasady. Podczas przygotowywania posiłków w parowarze musimy te zasady przestrzegać. Przede wszystkim ważny jest tutaj czas ich przyrządzania. Oczywiście nie ma jednej złotej reguły i na wszystko musimy zwrócić szczególną uwagę, ale w wielu instrukcjach jest podana standardowa wartość czasowa dla niektórych posiłków. Ważne jest, aby czas gotowania liczyć od momentu pojawienia się pary, która powinna wydobywać się podczas wrzenia wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, to dla niektórych produktów możemy liczyć poniższy czas:
- Filet z kurczaka, oczywiście pokrojone w kawałki, powinniśmy gotować 15 minut.
- Filet z łososia, również pokrojone w kawałki, powinniśmy gotować w przedziale 12 do 15 minut.
- Brokuł i kalafior, podzielony oczywiście na różyczki, w parowarze powinien gotować się od 5 do 8 minut.
- Plasterki marchewki i pietruszki w parowarze powinny gotować się do 15 minut.
- Jeśli chcemy przyrządzić gotowane jabłko to czas na jej pobyt w parowarze powinien trwać nie więcej niż 15 minut.
- Cebulę gotujemy w parowarze w ciągu 15 minut.
- Kolba kukurydzy powinna być trzymana parowarze nawet do 30 minut.
Powyższe, przykładowe produkty wskazują nam, jak długo możemy trzymać podobne produkty podczas ich gotowania w parowarze. Instrukcja obsługi, a właściwie w dołączonych książkach z przepisami dowiemy się, jak powinniśmy zadbać o inne produkty, które będziemy chcieli przygotować za pomocą tego urządzenia.
Dlaczego gotowanie w parowarze jest zdrowe?
Dania z parowaru mogą nam przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzieje się tak dlatego, że produkty gotowane są za pomocą pary wodnej, a to sprawia, z parowar daje potrawą wszystko to co tracimy podczas zwykłego gotowania. Nie tracimy zatem prawdziwego smaku potraw, a para nie zabiera również witamin, które znajdują się w gotowanych warzywach i owocach. Para sprawia, że to co najważniejsze w warzywach i owocach właściwie w nich zostaje. Poczujemy również zupełnie inny smak. Za ten rodzaj takiego gotowania jest dla nas bardzo zdrowy i warto po niego sięgnąć. Przede wszystkim, podczas gotowania na parze nie musimy używać żadnego tłuszczu, który często zabiera walory smakowe wielu potraw. Jest to świetne urządzenie do diety, którą tutaj w łatwy sposób możemy wykorzystać. Zachowanie większej ilości wartości odżywczych to właściwie argument przewyższający wszelkie inne, dlatego coraz więcej osób sięga po przepisy na dania z parowaru. Musimy wiedzieć, może podczas tradycyjnego gotowania, produkty znajdujące się w wodzie tracą różne witaminy ale nawet w 70% swojej zawartości. Gotowanie na parze daje produktom lekkostrawność i zdecydowanie mniej kalorii, niż chociażby smażone, czy pieczone mięso.
Jakie dania przygotujemy na parowarze?
Różnorodność dań jest bardzo szeroka i praktycznie każdy znajdzie coś oczywistego dla siebie. W internecie znajdziemy bardzo wiele ciekawych przepisów, które doskonale sprawdzą się w naszej kuchni, jeśli chcemy zjeść zdrowo i przyjemnie. Parowarze ugotujemy właściwie wszystko, a najczęściej wykorzystywany jest on do obróbki termicznej warzyw, które chcemy przyrządzić z jak najlepszymi wartościami odżywczymi. Może to być marchewka, kalafior, brokuły i wiele innych produktów, po które sięgamy chętnie i często. Parowarze możemy przyrządzić również ziemniaki, które przecież w wielu domach są praktycznie prawie codziennym dodatkiem do obiadu. Możemy tutaj przyrządzić mięso, ryby, ryż, a nawet makaron. Zatem parowar jest świetnym narzędziem do przygotowania posiłków, które wcześniej robiliśmy w tradycyjny sposób. Jedzenie z parowaru będzie naprawdę wyśmienite, a my sami poczujemy się zdecydowanie lepiej.
Poniżej przedstawimy ciekawe propozycje posiłków, które możemy przygotować na parowarze.
- Filet z dorsza na parze
Jest to świetnie danie obiadowe, które sprawdzi się dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się tu właśnie filet z dorsza, tym bardziej, że takie jedzenie z parowaru przyniesie wiele korzyści prozdrowotnych. Do przygotowania dania będzie nam potrzebny właśnie filet z dorsza, cytryna, rukola, oliwa z oliwek, przyprawy i pomidorki koktajlowe. Kroki do przygotowania tego posiłku są następujące:
- Filet z dorsza należy ugotować na parze i powinniśmy to czynić przez około 10 minut.
- Przygotowany w ten sposób filet podawać na talerzu, posypując go rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
- Całość możemy polać oliwą z oliwek, którą następnie możemy wymieszać z sokiem cytrynowym.
- Dostępne przyprawy możemy dodać do smaku.
Jak widać posiłek ten jest szybki do przygotowania, dlatego możemy skorzystać z tego przepisu, kiedy chcemy zaoszczędzić czas. Tak szybko przygotowane dania z parowaru to właściwie norma.
- Przepis na łososia z warzywami
Jest to kolejny świetny przepis, który możemy wykorzystać w ramach posiłku obiadowego. Do tego przepisu będziemy potrzebować 500 g filetów z łososia, a z dodatków potrzebne będą dwie marchewki, kilka różyczek kalafiora, jak również kilka różyczek brokułów. Do dania warto dodać też pół kilograma młodych ziemniaków i będziemy potrzebować 100 g groszku cukrowego, który bez problemu dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Przed przygotowaniem posiłku przygotujmy również przyprawy w postaci soli, pieprz u i tymianku. Przygotujmy również sos jogurtowy, który należy przyprawić ząbkiem czosnku, dwiema szalotkami i koperkiem.
Kroki do przygotowania tego posiłku są następujące:
- Łososia powinniśmy opłukać, następnie wysuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny oraz doprawić pieprzem.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie parowaru, do którego powinniśmy wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia.
- Kolejnym krokiem jest dodanie umytych warzyw, czyli marchewkę i ziemniaki.
- W górnym pojemniku parowaru należy włożyć łososia, dośrodkowego pojemnika parowaru wrzucamy warzywa w postaci marchewki, kalafiora i brokułu. Dolny pojemnik parowaru powinny zajmować ziemniaki. Produkty te powinny gotować się w parowarze do 15 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy przygotowane produkty i układamy je na talerzu. Możemy je podać przygotowanym wcześniej sosem z dodatkiem czosnku, koperku i szalotki.
Takie przepisy na dania z parowaru są dziś bardzo popularne i można przyrządzić je w sposób szybki i bardzo prosty.
- Jajecznica na parowarze
Wbrew pozorom, na parowarze możemy przyrządzić również jajecznicę. Jeśli mamy to urządzenie u siebie w domu, warto spróbować tą właśnie potrawę, którą przyrządzimy w troszkę inny sposób. Potrzebne nam będą trzy jajka, łyżka masła i szczypta soli.
Kroki do przygotowania jajecznicy są następujące
- Przygotowujemy miseczkę z jajkiem, do którego dodajemy szczyptę soli i odrobinę masła.
- Do parowaru dodajemy miseczką z wodą a pojemnik z jajkiem umieszczamy nad garnkiem.
- Jajecznicę mieszamy tak długo, aż jajko się równomiernie zetnie.
- Możemy potem podać jajko na talerzu z odrobiną szczypiorku.
Przygotowanie jajecznicy jest sprawą prostą, chodź na parowarze może nam zająć to zdecydowanie więcej czasu, niż w przypadku tradycyjnej patelni. Niemniej jednak warto zobaczyć, czy walory smakowe jajka przygotowanego na parze będą lepsze.
- Przepis na przygotowanie pączków na parze
Pączki to przysmak każdego z nas i najczęściej sięgamy po nie w Tłusty Czwartek. Tradycja pokazuje, że chętnie kupujemy pączki w dostępnych dla nas w sklepach. Co jednak stoi na przeszkodzie, aby wykonać własne pączki i to na parowarze? Właściwie nic, trzeba tylko odpowiednio podejść do tego zadania.
Aby przygotować pączki na parze będzie nam potrzebne 400 g mąki, 200 ml mleka, 30 g roztopionego, 15 g drożdży, dwa żółtka, 6 łyżeczek cukru, odrobina soli i oczywiście ulubiony dżem.
Kroki w przygotowaniu pączków są następujące:
- Żółtka ubijamy z cukrem i odstawiamy.
- Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie drożdży w odrobinie mleka z cukrem.
- Składniki należy włożyć do miski i połączyć ze sobą.
- Następnie dodajemy mąki i staramy się najdokładniej zagnieść ciasto.
- Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia, następnie tak przygotowane ciasto należy podzielić na dwie części i uformować odpowiednie oponki.
- Następnie formujemy kształt pączków i ustawiamy je do gotowania na parze w przedziale czasowym do 12 minut.
- Tak przygotowane pączki możemy podawać z dżemem lub innym dodatkiem, który uwielbiamy.
Pączki możemy przygotować w takiej wielkości i formie, jaka nam najbardziej odpowiada. Warto jednak pamiętać, że będą one miały troszeczkę inną formę, niż pączki przygotowane na głębokim oleju.
Przepisy na dania z parowaru to właściwie prosta sprawa. Jest ich zdecydowanie więcej i bez problemu będziemy mogli też wykonać takie posiłki, które na co dzień wykonujemy w tradycyjny sposób. Przepisy z parowaru odzwierciedlają tak naprawdę to, co przygotowujemy każdego dnia. Możemy tutaj jednak eksperymentować i zjeść takie dania, po którym wcześniej nawet nie sięgaliśmy. W parowarze przyrządzimy ciasta w postaci babki, ale także wiele innych dań, które możemy wykorzystać w naszym codziennym życiu.
Dlaczego gotowanie na parze wpływa na wartości odżywcze?
W naszym codziennym posiłku nie powinno zabraknąć witaminy C. Jest ona odpowiedzialna przede wszystkim za naszą odporność, ale także za wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie. Kwas askrobiowy, czyli właśnie wspomniana wcześniej witamina C rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur. Przeprowadzone badania wykazały, że parowar zatrzymuje nawet 90% witaminy C, dlatego warto rozpocząć gotowanie w parowarze. Przepisy znajdziemy w internecie, ale także często w dodanych do parowaru w książkach z przepisami.
Parowar pozwala nam zostawić w gotowanych produktach witaminę a i beta-karoten, który jest przecież obecny w wielu warzywach, a przede wszystkim w marchewce. Flawonoidy, które również bardzo mocno wspierają nasze zdrowie i wykazują działania przeciwzapalne i przeciwutleniające pozostają w produktach tylko w sytuacji, kiedy są gotowane one na parze. Oczywiście są pewne straty tych wartości odżywczych, ale nie są one tak duże, jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Dzięki gotowaniu na parowarze unikniemy utraty takich wartości odżywczych jak chlorofil, czy błonnik pokarmowy. Możemy tutaj przygotować szpinak, jarmuż, brokuły i wiele innych warzyw, który nie utracą tych wartości, co niestety dzieje się w sytuacji, gdy poddajemy je tradycyjnemu gotowaniu.
Inne powody dla których warto gotować na parze
Oprócz przedstawionych powyżej dowodów na to, przygotowanie na parze jest bardzo zdrowe, kolejnym argumentem przemawiającym za tym, aby skorzystać bo dobrodziejstwa parowaru, jest wygląd przygotowanych produktów. Produkty ugotowane na parze nie tracą swojej struktury, dlatego wyglądają na naturalnych świeże na naszym talerzu. Takie dania będą wyglądały zdecydowanie bardziej apetycznie, a co najważniejsze, będą doskonale prezentowały się na talerzu.
Przygotowane posiłki na parowarze są też lekkie dla naszego trawienia, dlatego również i ten element powinien przemawiać za tym, abyśmy chętniej skorzystali z gotowania na parowarze. Tutaj też nie przesolimy naszych produktów, co niestety mogło się często zdarzać w sytuacji, gdy dodaliśmy za dużo soli do gotowanej wody. Jak sami widzimy, parowar ma naprawdę wiele zalet, a przy tym jest bardzo prosty w obsłudze i daje nam dużo zdrowia. Oczywiście jedzenie z parowaru nie będzie być może tak bardzo smaczne, jak smażone potrawy, do których przyzwyczailiśmy już nasze kubki smakowe. Jeśli jednak chcemy jeść zdrowo, a doskonale wiemy, że smażenie nie jest dobre dla naszej wątroby to zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po przepisy na dania z parowaru, które doskonale sprawdzą się jako standardowe dania obiadowe w naszym gospodarstwie domowym.
Przepisy na dania dla odchudzania
Zdrowe styl życia to dziś temat nr 1 i coraz więcej osób sięga po sprawdzone sposoby na to, aby zgubić zbędne kilogramy i czuć się zdecydowanie lepiej. Dania z parowaru są tutaj najlepszym rozwiązaniem, ponieważ pozwoli nam stworzyć zbilansowaną dietę, którą będziemy mogli wykorzystać do osiągnięcia tego celu. Wielu dietetyków powie nam że za redukcję nadmiernych kilogramów odpowiada deficyt kaloryczny oraz oczywiście zwiększenie wydatku energetycznego. W czym nam zatem pomoże parowar? Przede wszystkim w tym, że podczas gotowania nie będziemy używali tłuszczu. Dzięki temu zdecydowanie ograniczymy ilość tłuszczów w naszej codziennej diecie, co przełoży się także na ilość kalorii. Takie rozwiązanie wpływa na jakość odżywiania, ale także na zgubienie zbędnych kilogramów. W przypadku braku dostarczania tłuszczy naszemu organizmowi, będzie o nie pobierał z zalegających w naszym ciele nadmiarów tłuszczu. Gotowanie na parze da nam zatem możliwość dbania o nasze kalorie, a jeżeli naprawdę zależy nam na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, to taka technika gotowania na pewno nam w tym pomoże i stanie się z czasem naszym sprzymierzeńcem w pokonywaniu przeszkód z pozbywania się tłuszczu z naszego ciała. W takim urządzeniu możemy przygotować wiele pysznych i przede wszystkim mniej kalorycznych posiłków. Będzie to miało znaczący wpływ na nasze samopoczucie.