Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking czekolad » Ranking białych czekolad
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2020
Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking czekolad » Ranking białych czekolad
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021

Ranking białych czekolad – jaką białą czekoladę wybrać?

Dobra biała czekolada ma aksamitną i delikatną konsystencję oraz wspaniały oryginalny smak. Choć jest zdecydowanie mniej popularna, stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych czekolad – gorzkiej czy deserowej. Przy jej użyciu można wyczarować nie tylko pyszne, ale też oryginalnie wyglądające ciasta i desery. Nie każda biała czekolada smakuje tak samo. Sprawdź, jaką białą czekoladę kupić, aby zachwycała smakiem i aromatem. Przedstawiamy ranking białych czekolad.

Ranking białych czekolad – top 6 białych czekolad

Miejsce Nazwa Cena od Najlepsza oferta
1 M.Pelczar Chocolatier Biała Czekolada – Lemon Tart Z Kruchymi Ciastkami I Skórką Cytryny 50g 12 zł Sprawdź teraz
2 Selgros_Nasze Wedel Czekolada Biała (80G) 4 zł Sprawdź teraz
3 Lindt Excellence Czekolada Biała Z Nutą Wanilii 100G 10 zł Sprawdź teraz
4 Toblerone Czekolada Biala 100G 5 zł Sprawdź teraz
5 VIVANI CZEKOLADA BIAŁA WANILIOWA Z KARMELIZOWANYMI NASIONAMI KONOPI BIO 80g 8 zł Sprawdź teraz
6 Bonvita Czekolada Biała Bez Laktozy Bezglutenowa Na Napoju Ryżowym Bio 100G 11 zł Sprawdź teraz

Recenzje białych czekolad

1. M.Pelczar Chocolatier Biała Czekolada – Lemon Tart Z Kruchymi Ciastkami I Skórką Cytryny 50g

M.Pelczar Chocolatier Biała Czekolada - Lemon Tart Z Kruchymi Ciastkami I Skórką Cytryny 50g

Cena: od. 12 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To najlepsza biała czekolada, która nie tylko wspaniale smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do jej produkcji wykorzystano bardzo dobre składniki. Oryginalny smak białej czekolady został połączony z kruchymi ciasteczkami i skórką cytryny. Jest to produkt wytworzony przez manufakturę czekolady M.Pelczar Chocolatier. Jej właściciel jest Mistrzem Polskich Cukierników i uczestnikiem Mistrzostw Świata Cukierników.

2. Selgros_Nasze Wedel Czekolada Biała (80G)

Selgros_Nasze Wedel Czekolada Biała (80G)

Cena: od. 4 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Polecana biała czekolada WEDEL jest jedną z najbardziej popularnych białych czekolad. Jej doskonały smak oraz jakość wyrażają się poprzez pozytywne opnie. Biała czekolada doceniana jest nie tylko przez wielbicieli łakoci, ale jest także chętnie wykorzystywana w cukiernictwie. Powstała w wyniku powolnego rozpuszczania masła kakaowe oraz stopniowego łączenia cukru i mleka. Dzięki temu, że nie zawiera miazgi kakaowej ma piękny, jasny kolor, subtelną słodycz i delikatny, kremowy smak. Biała czekolada WEDEL smakuje doskonale zarówno samodzielnie, jak i dodatek do deserów czy ciast. Pomaga wyczarować zachwycające masy i wypieki.

3. Lindt Excellence Czekolada Biała Z Nutą Wanilii 100G

Lindt Excellence Czekolada Biała Z Nutą Wanilii 100G

Cena: od. 10 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To ciekawe połączenie smakowe – białej czekolady z waniliową nutą. Czekolada zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem oraz delikatną i aksamitną konsystencją. Tabliczka czekolady Lindt Excellence może posłużyć także do przygotowania rozmaitych deserów. Dzięki eleganckiemu i delikatnemu opakowaniu, nadaje się świetnie na niezobowiązujący upominek. Polecana biała czekolada należy do linii Lindt Excellence, która oferuje najlepszej jakości czekoladę, tworzoną z pasją i zaangażowaniem przez Lindt Maîtres Chocolatiers.

4. Toblerone Czekolada Biala 100G

Toblerone Czekolada Biala 100G

Cena: od. 5 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To bardzo dobra biała czekolada o charakterystycznym, trójkątnym kształcie, który symbolizuje Matterhorn w Alpach Pennińskich. Jej aksamitny, delikatny smak ma wielu miłośników na całym świecie. Czekolada posiada nie tylko unikalny, wyjątkowy kształt, ale także specjalną recepturę. Otóż białą czekoladę podbijają dodatkowo miód i nugat, dzięki temu jej smak jest naprawdę wyjątkowy i zachwycający. Jej wygodna, kompaktowa i niewielka firma, sprawdzi się doskonale w czasie podróży. Zajmuje niewiele miejsca, z łatwością zmieści się do turystycznego czy szkolnego plecaka, sportowej torby czy damskiej torebki.

5. VIVANI CZEKOLADA BIAŁA WANILIOWA Z KARMELIZOWANYMI NASIONAMI KONOPI BIO 80g

VIVANI CZEKOLADA BIAŁA WANILIOWA Z KARMELIZOWANYMI NASIONAMI KONOPI BIO 80g

Cena: od. 8 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Jest to bardzo ciekawa propozycja smakowa. Idealna biała czekolada została połączona z wanilią oraz karmelizowanymi nasionami konopi. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych białych czekolad i dobrą propozycją dla poszukiwaczy smaku. Zmielone ziarna wanilii Bourbon nadają jej oryginalny i niespotykany smak. Polecana biała czekolada jest produktem wegańskim, z bio certyfikatem. Marka Vivani specjalizuje się w produkcji organicznych słodyczy, których składniki pochodzą w 100% z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw.

6. Bonvita Czekolada Biała Bez Laktozy Bezglutenowa Na Napoju Ryżowym Bio 100G

Bonvita Czekolada Biała Bez Laktozy Bezglutenowa Na Napoju Ryżowym Bio 100G

Cena: od. 11 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Ta doskonałej jakości biała czekolada jest dobrą propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. W swoim składzie nie zawiera glutenu ani laktozy. Do jej przygotowania wykorzystano napój ryżowy. Jej aksamitny i delikatny smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecana biała czekolada jest produktem znanej marki Bonvita. Firma wyróżnia się produkcją pysznych organicznych wyrobów czekoladowych i piekarniczych – wegańskich, bez glutenu i laktozy.

Poradnik zakupowy białej czekolady

Opnie na temat białej czekolady są bardzo różne. Z jednej strony ma ona swoich zwolenników, zachwyconych jej smakiem i konsystencją. Z drugiej strony jest wiele osób, które nie uważają jej za prawdziwą czekoladę. Na pewno nie można odmówić jej walorów smakowych. Ma bardzo charakterystyczny, słodki smak i delikatną konsystencję.

Jak powstaje biała czekolada?

Smak białej czekolady będzie zależał zarówno od składników, jak i sposobu przygotowania. Aby przygotować wyśmienitą białą czekoladę należy jest bardzo powoli i stopniowo rozpuszczać masło kakaowe. Masło kakaowe jest bezbarwne i to dzięki niemu możliwy jest do uzyskania piękny, mleczny odcień czekolady. Oprócz tego na kolejnym etapie do takiej masy dodaje się pozostałe składniki. Najczęściej są to cukier, mleko, śmietana i wanilia. Oczywiście to, jakie składniki znajdą się w danym produkcie, zależy głównie od producenta, dlatego tabliczki białych czekolad będą różniły się składem.

Jaką białą czekoladę wybrać?

Biała czekolada jest najbardziej delikatna i zmysłowa ze wszystkich dostępnych czekolad. Oczywiście najlepsze białe czekolady, to te z dobrym składem, zwykle takie czekolady pochodzą od znanych producentów. Na pewno przed dokonaniem zakupu warto zwrócić uwagę na:

  • certyfikat BIO – składniki produktów opatrzonych certyfikatem BIO pochodzą w 100% z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw, dlatego zawsze warto po nie sięgać
  • dodatki – białe czekolady występują w różnych odsłonach. Niektóre z nich posiadają ciekawe dodatki, jak orzechy czy owoce liofilizowane. Ciekawą propozycją w składzie może być także aromat waniliowy, dodatek miodu czy nugat
  • cukier – w białych czekoladach zawartość cukru jest wysoka i kształtuje się na poziomie 10-65 g/100 g, warto szukać produktów o obniżonej zawartości cukru. Na rynku dostępne są też białe czekolady odpowiednie dla diabetyków, w swoim składzie nie mają cukru, a słodzone są ksylitolem
  • gluten i laktoza – obecnie możemy cieszyć się smakiem białej czekolady nawet wtedy, kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej lub jeśli nie trawimy laktozy. Te informacje powinny znaleźć się na opakowaniu produktu
  • masło kakaowe – jest to podstawowy składnik białej czekolady. Dobra biała czekolada zawiera około 30% masła kakaowego. Tanie białe czekolady mogą zawierać zamiast niego utwardzony tłuszcz roślinny
  • olej palmowy – dobre białe czekolady nie będą zawierały do w swoim składzie
  • kolor – wbrew swojej nazwie biała czekolada wcale nie powinna być biała. Zbyt biały kolor czekolady oznacza, że do jej produkcji zamiast masła kakaowego użyto innych tłuszczów roślinnych. Najlepsza biała czekolada będzie miała piękny, kremowy kolor i to takie produkty warto kupować

Słodkie i gorzkie strony białej czekolady

Biała czekolada poprawia nam nastrój i dodaje energii. Jest to nieoceniony przysmak, który kusi swoim aksamitnym i puszystym smakiem. Choć jest mniej popularna niż ciemna czekolada, to jednak ma liczne grono swoich wiernych fanów i bardzo pozytywne opinie. Biała czekolada jest natomiast produktem wysokokalorycznym, zawierającym spore ilości cholesterolu. Dlatego pomimo tego, że smakuje wybornie, powinna być jedzona z umiarem. Nie znaczy to jednak, że mamy całkowicie rezygnować z jej walorów. Bo ma ich naprawdę wiele. Spożywana od czasu do czasu urozmaici nasze menu i poprawi nam nastrój. Może być spożywana samodzielnie, ale świetnie sprawdza się też jako dodatek do zdrowych śniadań czy deserów. Pamiętajmy o tym, że biała czekolada wcale nie musi być niezdrowa. Wszystko zależy od tego, na jaki produkt się zdecydujemy. Biała czekolada posiada także źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz witamin i minerałów.

Do czego wykorzystać białą czekoladę?

  • owoce w białej czekoladzie – to przepyszny deser, który sprawdzi się doskonale na wiele okazji. Biała czekolada rewelacyjnie dopełnia smak owoców, takich jak wiśnie, borówki, jeżyny, maliny czy truskawki
  • migdały w białej czekoladzie – świeżo prażone migdały, oblane dobrą białą czekoladą to pomysł na najlepszą przekąskę, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów
  • krem z biała czekoladą – to idealne uzupełnienie tortu czy ciasta. Do jego przygotowania wystarczy tabliczka białej czekolady, śmietana kremówka i np. mascarpone
  • śniadanie – białą czekoladę można wykorzystać także do przygotowania pysznych śniadań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, jaglanki czy budyniu
  • ciasta z białą czekoladą – ciasta z biała czekoladą są na pewno mniej popularne, niż przygotowane na bazie ciemnej czekolady. Nie znaczy to jednak, że są mniej smaczne. Na pewno będą to propozycje bardziej ciekawe i oryginalne. Biała czekolada, dzięki swojej delikatnej i aksamitnej konsystencji, potrafi zachwycać. Z jej pomocą można wyczarować przepyszne tarty, serniki, babeczki, ciasteczka czy mazurki
  • kulki rafaello – te małe praliny to prawdziwy hit wśród produktów przygotowanych na bazie białej czekolady. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe, szybkie i nie wymaga dużo pracy, a smak jest obłędny
  • lody z biała czekoladą – biała czekolada może posłużyć do przygotowania pysznych domowych lodów o aksamitnej i kremowej konsystencji. Domowe lody są łatwe w wykonaniu, smakują przepysznie, a do tego mają sprawdzony, bezpieczny skład
  • Należy pamiętać, żeby desery, które zostały przygotowane na bazie białej czekolady przechowywać w lodówce i podawać schłodzone. Większość białych czekolad jest bardzo słodka, a chłód może złagodzić słodycz i tłustość białej czekolady.

Jak zrobić domową białą czekoladę?

Białą czekoladę można zrobić w domu. Do jej przygotowania oczywiście potrzebne będzie masło kakaowe. Takie masło należy powoli rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Do płynnego masła dodajemy pozostałe składniki – cukier, mleko w proszku, aromat waniliowy. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dobre masło kakaowe. Reszta składników może być dobrana indywidualnie pod kątem naszych preferencji i smaku.

Autor rankingu:
Aleksandra Grocholska
Autor rankingu:
Aleksandra Grocholska Kategoria: Delikatesy ola.gr@najlepszy-ranking.pl
5 Średnia ocena 5 8765 głosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *