Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking czekolad » Ranking gorzkich czekolad
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2020
Strona główna » Dom i ogród » Delikatesy » Ranking czekolad » Ranking gorzkich czekolad
Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021

Ranking gorzkich czekolad – jaką gorzką czekoladę wybrać?

Smaku prawdziwej czekolady nie da się pomylić z niczym innym. Jest to produkt, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wśród czekolad szczególne miejsce zajmują czekolady gorzkie, które kuszą swoim wytrawnym, wykwintnym smakiem. Oprócz tego, jedzone z umiarem, wpływają korzystnie na nasz organizm. Chcesz wiedzieć, jaką gorzką czekoladę kupić? Sprawdź nasz ranking gorzkich czekolad i wybierz najlepszą z nich!

Ranking gorzkich czekolad – top 7 gorzkich czekolad

MiejsceNazwaCena odNajlepsza oferta
1Plamil Czekolada So Free Z Ksylitolem Gorzka 35G5 złSprawdź teraz
2Lindt Czekolada Exellence 70% Cacao Gorzka 100G8 złSprawdź teraz
3Trapa Czekolada Gorzka 80% Kakao Ze Stewia Bez Dodatku Cukru Bezglutenowa 75G5 złSprawdź teraz
4Purella Beraw Baton Proteinowy Z Surowym Kakao W Gorzkiej Gorzkiej Czekoladzie 40G 3 złSprawdź teraz
5Vivani Czekolada gorzka 99% kakao BIO 80g 9 złSprawdź teraz
6Torras Czekolada Gorzka Z Orzechami Laskowymi Ze Stewią 125G11 złSprawdź teraz
7Wedel Czekolada Mocno Gorzka 80% 80G3 złSprawdź teraz

Recenzje gorzkich czekolad

1. Plamil Czekolada So Free Z Ksylitolem Gorzka 35G

Plamil Czekolada So Free Z Ksylitolem Gorzka 35G

Cena: od. 5 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Jest to najlepsza gorzka czekolada, która została wytworzona bez użycia cukru. W swoim składzie nie zawiera glutenu, laktozy, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Jest więc doskonałą propozycją także dla osób na diecie wegańskiej czy roślinnej. Jej prosty i sprawdzony skład (masa kakaowa, substancja słodząca – ksylitol 25%, masło kakaowe, emulgator) jest bezpieczny dla osób chorych na cukrzycę, celiakię oraz dla alergików. Zawiera 72% kakao w postaci masy kakaowej i masła kakaowego. Producent czekolad PLAMIL zapewnia doskonały smak swoich wyrobów z jednoczesnym zachowaniem kodeksu etycznego (sprzeciw wobec nanotechnologii i GMO, działania proekologiczne, sprawiedliwy handel, prawa mniejszości oraz prawa zwierząt, zdrowy styl życia).

2. Lindt Czekolada Exellence 70% Cacao Gorzka 100G

Lindt Czekolada Exellence 70% Cacao Gorzka 100G

Cena: od. 8 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Jest to bardzo dobra gorzka czekolada, która została stworzona z najlepszych składników, zawiera 70% kakao. Czekolada posiada bogaty intensywny smak, który nie jest nadmiernie gorzki, ani zbyt przytłaczający. Wytrawny czekoladowy smak dopełnia nuta owocowego aromatu i subtelny posmak wanilii. Jest to doskonała propozycja dla wielbicieli i amatorów wykwintnych smaków. Eleganckie opakowanie sprawia, że jest to także doskonała propozycja na drobny upominek.

3. Trapa Czekolada Gorzka 80% Kakao Ze Stewia Bez Dodatku Cukru Bezglutenowa 75G

Trapa Czekolada Gorzka 80% Kakao Ze Stewia Bez Dodatku Cukru Bezglutenowa 75G

Cena: od. 5 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Polecana gorzka czekolada zawiera aż 80% kakao. Czekolada ma bezpieczny skład zarówno dla cukrzyków, jak i osób na diecie bezglutenowej. W swoim składzie nie ma glutenu ani cukru, oprócz tego w jej składzie nie znajdziemy sztucznych dodatków czy oleju palmowego. Jest słodzona naturalną substancją słodzącą – stewią. Jej intensywny, wykwintny smak ma bardzo pochlebne opinie. Gorzka czekolada Trapa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – z jej dodatkiem można przygotować wyśmienite, wytrawne ciasta czy desery.

4. Purella Beraw Baton Proteinowy Z Surowym Kakao W Gorzkiej Gorzkiej Czekoladzie 40G

Purella Beraw Baton Proteinowy Z Surowym Kakao W Gorzkiej Gorzkiej Czekoladzie 40G

Cena: od. 3 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To doskonała propozycja dla osób aktywnych fizycznie, które dbają o swoją sylwetkę. Baton proteinowy High Protein w swoim składzie zawiera aż 22,8 g dobrze przyswajalnego najwyższej jakości białka. Blokuje ono katabolizm mięśni i przyspiesza regenerację powysiłkową. Cały baton jest oblany bardzo dobrą gorzką czekoladą (zawartość kakao aż 86%), dzięki czemu jest bardzo smaczny. Stanowi doskonały pomysł na zdrową i smaczną przekąskę po intensywnym treningu.

5. Vivani Czekolada gorzka 99% kakao BIO 80g

Vivani Czekolada gorzka 99% kakao BIO 80g

Cena: od. 9 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

To idealna gorzka czekolada przeznaczona dla prawdziwych koneserów wytrawnych smaków. Bardzo wysoka zawartość kakao 99% sprawia, że jest bardzo intensywna i mocna w smaku. Czekolada posiada piękny kruczoczarny kolor, który może ozdobić niejeden deser. Stanowi doskonały pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Może być wykorzystywana, jako dodatek do deserów – posypka na słodkości, polewa do ciasta.

6. Torras Czekolada Gorzka Z Orzechami Laskowymi Ze Stewią 125G

Torras Czekolada Gorzka Z Orzechami Laskowymi Ze Stewią 125G

Cena: od. 11 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Jest to bardzo dobra gorzka czekolada, która pobudza zmysły nie tylko apetycznym zapachem kakao. Jej skład wzbogacono bowiem o orzechy laskowe. Dzięki zawartości orzechów stanowi doskonałą przekąskę, która łączy wspaniały smak oraz właściwości prozdrowotne. Czekolada Gorzka z Orzechami Laskowymi nie zawiera dodatku cukru. Cukier zastąpiono niskoenergetycznym erytrytolem. Dzięki temu ma niższą kaloryczność, niż tradycyjne tego typu łakocie. W swoim składzie nie zawiera glutenu ani oleju palmowego, dlatego jest dobrą propozycją zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i wszystkich dbających o zdrowe odżywianie i zwracających uwagę na wysoką jakość produktów spożywczych.

7. Wedel Czekolada Mocno Gorzka 80% 80G

Wedel Czekolada Mocno Gorzka 80% 80G

Cena: od. 3 zł
Sprawdź najlepszą ofertę

Polecana gorzka czekolada to dobra propozycja dla osób poszukujących wyrafinowanych odsłon czekolady. Została poddawana procesowi konszowania, który jest najważniejszym etapem produkcji czekolady. Dzięki wysokiej zawartości kakao (aż 80%) czekolada posiada mocny, intensywny smak. Może być wykorzystywana nie tylko jako zdrowa przekąska. Świetnie sprawdza się też w formie dodatków do zdrowych deserów i śniadań – do budyniu, jaglanki, owsianki czy jogurtu.

Poradnik zakupowy gorzkich czekolad

Czekolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy i przysmaków na całym świecie. Jest pyszna, dodaje energii oraz poprawia humor. Bez wątpienia najzdrowszą jej odmianą jest gorzka czekolada. Ma ona nie tylko duże walory smakowe, ale oprócz tego korzystnie wpływa na nasze zdrowie:

  • jest cennym źródłem przeciwutleniaczy – występują naturalnie w komórkach organizmu człowieka. Przeciwutleniacze, inaczej zwane antyoksydantami, pomagają nam w walce ze szkodliwymi związkami. Jednak z wiekiem jest ich coraz mniej w naszym organizmie, dlatego warto jest szukać ich źródeł na zewnątrz. Gorzka czekolada to cenne źródło przeciwutleniaczy
  • poprawia krążenie i obniża ciśnienie – kakao zawarte w dobrej gorzkiej czekoladzie jest źródłem antyoksydantów, flawonoidów i teobrominy, które wzmacniają naczynia krwionośne, usprawniają krążenie oraz obniżają ciśnienie krwi
  • poprawia sprawność umysłową – pobudza mózg do pracy, ma korzystne działanie na pamięć oraz koncentrację
  • dodaje energii – dobra gorzka czekolada jest bogata w składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, miedź, magnez czy cynk. Oprócz tego jest doskonałym źródłem wielu mikroelementów, witamin oraz zdrowych tłuszczów. Dzięki temu czekolada nie tylko zwiększa siły witalne, ale także poprawia ogólne samopoczucie
  • przeciwdziała bolesnym skurczom mięśni – gorzka czekolada zawiera w swoim składzie magnez, który zapobiega występowaniu bolesnych skurczy. Oprócz tego ma właściwości uspokajające, co sprzyja w walce z bezsennością
  • poprawia wzrok – najnowsze badania sugerują, że gorzka czekolada może poprawiać jakość widzenia. Flawanole, zawarte w gorzkiej czekoladzie, wpływają na ostrość widzenia
  • Jaką gorzką czekoladę kupić?

    Prawdziwa, dobrej jakości gorzka czekolada powinna mieć minimum 70 proc. kakao. Oczywiście im wyższa zawartość miazgi kakaowej, tym lepiej. Wybierając produkt najlepszej jakości warto zwrócić także uwagę na pozostałe składniki, które w sobie zawiera. Najlepiej wybierać produkty z krótkim, sprawdzonym składem. Warto unikać czekolad zawierających syrop glukozowy, czy olej palmowy. Jeśli zastanawiasz się jeszcze, jaką gorzką czekoladę wybrać, zwróć uwagę na to, czy w składzie jest E476 (inaczej polirycynooleinian poliglicerolu). Jest to związek otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego. Dodawany jest często do tanich gorzkich czekolad, aby ukryć nieco kiepskiej jakości miazgę kakaową. Warto także zwrócić uwagę na zawartość cukru. Im będzie ona niższa tym lepiej. W składzie gorzkich czekolad można także często znaleźć lecytynę sojową, która dodawana jest w celu poprawy płynności i trwałości masy czekoladowej. Co jest zazwyczaj tańszą alternatywą masła kakaowego. Dlatego tania gorzka czekolada to nie zawsze dobry wybór. Idealna gorzka czekolada w swoim składzie nie powinna zawierać żadnych innych tłuszczów poza kakaowym.

    Kiedy najlepiej sięgać po gorzką czekoladę?

    Zdecydowanie warto po nią sięgnąć po intensywnym wysiłku fizycznym, ale także przed treningiem. Czekolada ma działa podobnie do kofeiny – dodaje energii, a co za tym idzie poprawia wydolność i pracę mięśni. Czekolada to sprawdzony sposób na poprawę nastroju. Kilka kostek czekolady to nie tylko przyjemny smak, ale także sprawdzony sposób na relaks i poprawę humoru. W swoim składzie zawiera fenyloetyloaminę, która ma działanie antydepresyjne, poprawia nastrój i zwiększa zadowolenie. Gorzka czekolada będzie także dobrą przekąską dla osób zmagających się z problemami krążenia. Dobroczynne właściwości kakao wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi i zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia. Gorzka czekolada to najlepszy sposób na poprawę koncentracji. Warto po nią sięgnąć w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego, przygotowywania się do ważnego egzaminu czy projektu. Doskonale poprawia procesy myślowe, wzmacnia koncentrację, wpływa korzystnie na pamięć.

    Jak poznać czekoladę dobrej jakości?

    Dobra gorzka czekolada to taka, która ma gładką, jedwabistą oraz lśniącą powierzchnię. Dobra czekolada ma subtelny zapach kakao, nie powinna pachnieć mocną kawą. Dobra czekolada powinna delikatnie rozpływać się w ustach i mieć aksamitną konsystencję. Jakość czekolady można sprawdzić także podczas przełamywania. Jeśli tabliczka bardzo się gruszy czy odgina może świadczyć to o tym, że zawiera za mało masła kakaowego lub jest po prostu nieświeża.

    Czym są flawonoidy zawarte w czekoladzie?

    Flawonoidy są naturalnymi związkami roślinnymi o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, gorzka czekolada jest doceniana nie tylko przez smakoszy i koneserów, ale także jest coraz bardziej popularna wśród lekarzy oraz dietetyków. Flawonoidy hamują bowiem proces utleniania „złego” cholesterolu w organizmie, dzięki czemu pomagają chronić nasz organizm przed miażdżycą.

    Co można zrobić z gorzkiej czekolady?

    Gorzka czekolada to pyszna przekąska nie tylko w formie tabliczki. Jest znakomitym dodatkiem do zdrowych ciast i deserów, pozwala także przygotować ciekawe, piękne i smaczne śniadania:

    • świeże owoce w gorzkiej czekoladzie – to propozycja na zdrową przekąskę zwłaszcza dla dzieci. Wystarczy rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady, zanurzyć w niej ulubione owoce i pozostawić w lodówce do schłodzenia. Jakie owoce będą do niej pasować? Możliwości jest naprawdę wiele, wszystko zależy od naszych upodobań. Na pewno dzieciom spodoba się połączenie ze słodkimi, dojrzałymi bananami czy mandarynkami. Możemy też poszukać bardziej egzotycznych kompozycji – ananas, kiwi czy mango
    • suszone owoce – śliwki w czekoladzie to jedna z najlepszych dostępnych słodyczy. Ich zdrowszą wersję można zrobić samodzielnie w domu z pomocą gorzkiej czekolady. W taki sam sposób możemy przygotować, np. suszone daktyle, rodzynki czy orzechy
    • owsianka z gorzką czekoladą – owsianka to sposób na zdrowe i odżywcze śniadanie, aby smakowała jeszcze lepiej warto do niej dodać gorzką czekoladę. Czekoladę można rozpuścić podczas gotowania owsianki, pokruszyć lub zetrzeć na tarce i posypać
    • polewa do ciasta – dobra gorzka czekolada może posłużyć, jako polewa do ciasta. Jej dobry i sprawdzony skład wypada dużo korzystniej, niż w przypadku gotowych polew ze sklepowych półek
    • gorąca czekolada – ten przepyszny, rozgrzewający napój można przygotować samemu w domu. Wystarczy mleko, śmietankę i drobno połamana czekolada. Taki napój można dodatkowo doprawić cynamonem i ekstraktem z wanilii
    • kurczak w czekoladzie – to propozycja dla odważnych poszukiwaczy smaku. Jest to tradycyjne, typowo meksykańskie danie, które ma bardzo dobre opinie. Gorzka czekolada pozwoli ci przygotować przepysznego kurczaka po meksykańsku
    Autor rankingu:
    Aleksandra Grocholska
    Autor rankingu:
    Aleksandra Grocholska Kategoria: Delikatesy ola.gr@najlepszy-ranking.pl
5 Średnia ocena 5 8765 głosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.